تاثیر خراش دهی و برخی تنظیم کننده های رشد گیاهی بر خصوصیات جوانه زنی گیاه دارویی کهورک (Prosopis farcta L.)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA05_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 450
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالحه خسروی

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

حشمت امیدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شاهد

مریم پژمان مهر

عضو هیات علمی گروه باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

به منظور بررسی عکس العمل گیاه دارویی کهورک به روشهای مختلف خراش دهی در مراحل اولیه جوانهزنی مطالعه ای درسطوح مختلف خراش بر پایه طرح کاملا تصادفی ( CRD ) در 3 تکرار انجام شددر این آزمایش تاثیر شاهد یا کنترل، هیدروپرایمینگ، خراش مکانیکی با کاغذ سمباده، خراش شیمیایی با اسید سولفوریک 96 درصد به مدت 30 دقیقه، جیبرلیک اسید 500 میلیگرم در لیتر به مدت 24 ساعت و در دمای 20 درجه سانتیگراد پس از اعمال تیمار خراش مکانیکی، جیبرلیک اسید 500 میلیگرم در لیتر به مدت 24 ساعت و در دمای 20 درجه سانتیگراد پس از اعمال تیمار خراش شیمیایی، نیترات پتاسیم 0/4 درصد به مدت 24 ساعت و در دمای 20 درجه سانتیگراد پس از اعمال تیمار خراش مکانیکی، نیترات پتاسیم 0/4 درصد به مدت 24 ساعت و در دمای 20 درجه سانتیگراد پس از اعمال تیمار خراش شیمیایی بر جوانه زنی بذور و صفات کمی آن بررسی شد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمار اسید سولفوریک 96 درصد تاثیر معنی داری بر جوانه زنی، ایجاد جوانه نرمال و وزن خشک گیاهچه داشت و بررسی نمودار مقایسه میانگین این صفات نشان داد که بیشترین میزان جوانهزنی، بیشترین تعداد جوانه نرمال و بیشترین وزن خشک گیاهچه مربوط به این تیمار بود. که در رابطه با وزن خشک گیاهچه تیمار نیترات پتاسیم پس از خراش مکانیکی نیز تفاوت معنیداری با تیمار اسید نداشت. بیشترین تعداد بذر سخت مربوط به تیمار هیدروپرایمینگ بود و در رابطه با تعداد بذر نرم تیمار خراش شیمیایی و هیدروپرایمینگ بیشترین مقدار را دارا بودند و سایر تیمارها از لحاظ تعداد با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند. پیش تیمار هیدروپرایمینگ و جیبرلیک اسید پس از خراش مکانیکی در تعداد گیاهچه های غیرنرمال با یکدیگر تفاوت معنیداری نداشتند و تعداد گیاهچه های غیرنرمال را کاهش دادند. بطور کلی نتایج این پژوهش نشان دهنده نقش موثر خراش دهی بذور کهورک برای حصول درصد جوانه زنی بالا و مقادیر حداکثر ماده خشک میباشد که در این بین تیمار اسید سولفوریک 96 درصد به مدت 30 دقیقه و همچنین کاربرد مقادیر مناسب ترکیبات هورمونی همراه با خراش مکانیکی نیز میتواند در این امر موثر واقع شود.

کلیدواژه ها

جوانه زنی، کهورک، خراش دهی، اسید سولفوریک، نیترت پتاسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.