رابطه سبکهای مدیریت با فرسودگی شغلی و سلامت عمومی پرستاران بیمارستان چمران
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: نخستین همایش ملی پژوهش های کاربردی در مدیریت ، روانشناسی و علوم تربیتی
- کد COI اختصاصی: ARMPE01_074
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 563
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد ساوه،مدیریت دولتی،ساوه ،ایران
دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد ساوه،مدیریت آموزشی،ساوه ،ایران
چکیده
این پژوهش با هدف تبیین رابطه سبک های مدیریت با فرسودگی شغلی و سلامت عمومی پرستاران در سال 1396 در بیمارستان چمران انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه پرستاران بیمارستان چمران معادل 260 نفر است که از این میان با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (زن و مرد) نسبی 150 نفر بعنوان حجمنمونه درنظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه انجام گرفت. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت که ضریب پایایی در مورد پرسشنامه های استاندارد سبک مدیریت رنسیس لیکرت((1961، 0/94؛ پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ((1982،0/87؛ و پرسشنامه سلامت سازمانی مری و تارتر (1997)، 0/79 بدست آمد. همینطور از روایی محتوا بمنظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی (فراوانی، فراوانی درصدی، میانگین، انحراف استاندارد و دامنه تغییرات) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون شاپیرو– ویلک و رگرسیون خطی ساده و چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین سبکهای مدیریت خیرخواهانه، مشاوره ای و مشارکتی با سلامت سازمانی بیمارستان چمران تهران رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد، اما بین سبک مدیریت مستبدانه و سلامت سازمانی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که بین سبکهای مدیریت خیرخواهانه، مشارکتی و مشاورهای با فرسودگی شغلی پرستاران بیمارستان چمران تهران رابطه منفی و معنی داری وجود دارد، اما بین سبک مدیریت مستبدانه و فرسودگی شغلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.کلیدواژه ها
فرسودگی شغلی، سلامت عمومی، سبک مدیریت، سبک مدیریت مشارکتی.مقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.