نوسانات نرخ ارز و تاثیر آن بر متغیرهای کلان اقتصادی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی راهکارهای نوین پژوهشی در مدیریت،حسابداری و اقتصاد
  • کد COI اختصاصی: MAEB02_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صفی اله بخشعلی

دانشجوی دکتری اقتصاد گرایش بین الملل، هیئت علمی دانشگاه امام علی (ع)

چکیده

نرخ ارز یک متغیر کلیدی است که عدم توجه به مدیریت شایسته آن می تواند مسائل و مشکلاتی را برای اقتصاد هر کشوری در ابعاد گوناگون ایجاد کند که اقتصاد ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست. نرخ ارز بیانگر شرایط اقتصادی کشور بوده و عاملی برای مقایسه اقتصاد ملی با اقتصاد سایر ملل است. در این بین، اتخاذ سیاست های ارزی مناسب با توجه به بستر اقتصادی هر کشور، توسط سیاست گذاران آن کشور انجام می شود. در ایران، چون عرضه ارز در انحصار دولت و بانک مرکزی است، به ناچار قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا تعیین نمی شود. افزایش درآمد نفت، درآمدهای ارزی دولت را افزایش می دهد و از این رو، قیمت ارز نشانه ای از توان واقعی اقتصاد ایران نبوده و مجموعه ای از قیمت های مصنوعی را به اقتصاد تحمیل می کند. نوسانات نرخ ارز بر رشد تولید و تقاضای کشور و برخی متغیرهای دیگر موثر است؛ به صورتی که امروزه بحث بر سر میزان مطلوب و بهینه نوسانات صورت می گیرد. از این رو، انتخاب سیاست های ارزی با توجه به شرایط اقتصادی، به گونه ای که منجر به استقرار سیستم مناسب نرخ ارز شود، نه تنها می تواند راهی برای نیل به رشد و توسعه باشد، بلکه به نوبه خود بر عوامل کلان دیگر نیز اثرگذار خواهد بود. در اقتصاد بواسطه پیچیدگی روابط میان متغیرها و نیز شرایط زمانی و مکانی، کمتر می توان یک نسخه جهان شمول پیچید که به نظر می رسد مقوله ارتباط نرخ ارز با تولید ملی و اشتغال ، تراز تجاری، تورم ، بازار سرمایه و رشد اقتصادی نیز از این دست باشد.

کلیدواژه ها

نرخ ارز ، تراز تجاری، تورم، تولیدملی ، بازار سرمایه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.