تعیین آسیب پذیری آبخوان سلماس با استفاده از شبکه عصبی-مصنوعی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC03_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم قره خانی

دانشجوی دکتری هیدروژئولوژی، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

عطااله ندیری

دانشیار ، دکتری هیدروژئولوژی،گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

اصغر اصغری مقدم

استاد ، دکتری هیدروژئولوژی،گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز

سینا صادق فام

استادیار ، دکتری مهندسی عمران- آب،گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه مراغه

چکیده

منابع آب زیرزمینی دشت سلماس تامین کننده آب شرب و کشاورزی مردم منطقه است. با توسعه فعالیتهای کشاورزی در این منطقه، استفاده از انواع کودهای شیمیایی وحیوانی گسترش یافته است بنابراین احتمال آلودگی آبخوان این دشت به منابع آلاینده بسیار زیاد میباشد. بدین منظور برای اینکه تا حدی از آلوده شدن آبهای زیرزمینی در این دشت جلوگیری شود بهترین راهکار شناسایی مناطق آسیب پذیر و مستعد آلودگی در این دشت است. لذا در این تحقیق از روش DRASTIC برای بررسی آسیب پذیری ذاتی آبخوان دشت سلماس استفاده شد. سپس در مرحله بعد برای دستیابی به نتایج دقیق تر از آسیب پذیری آبخوان و شناسایی مناطق دارای پتانسیل آلودگی بالا از مدل شبکه عصبی مصنوعی (ANN) استفاده گردید. در مدل ANN، هفت پارامتر دراستیک به عنوان ورودی مدل و شاخص دراستیک به عنوان خروجی مدل تعریف شدند و از مقادیر نیترات برای صحت سنجی مدل استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل ANN نسبت به روش دراستیک توانایی بالایی برای ارزیابی آسیبپذیری دارد. بر اساس مدل ANN قسمتهای غربی و شمال غربی دشت سلماس دارای پتانسیل آلودگی بالاتری نسبت به سایر بخشهای دشت است و نیاز به محافظت بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری، آبخوان سلماس، دراستیک، شبکه عصبی مصنوعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.