کنترل بیولوژیکی کرم ساقه خوار برنج، راهکاری مؤثر جهت کاهش مصرف سموم شیمیایی: مطالعه موردی در غرب استان گیلان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE04_992
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی نورحسینی نیاکی

رئیس انجمن علمی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

سیده فاطمه نورحسینی نیاکی

دانشجوی کارشناسی علوم تجربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

چکیده

آفات و بیماری های گیاهی هر سال مقادیر درخور توجهی از محصول برنج را از بین می برد. در میان محصولات کشاورزی، بیشترین میزان مصرف سموم شیمیایی مربوط به محصول برنج بوده است. در میان آفات و بیماری هایی که به مزارع برنج آسیب می رساند، کرم ساقه خوار بیشترین سهم را دارد. امروزه با گسترش مشکلات ناشی از اجرای روش‌های مبارزه شیمیایی، روش‌های مدیریت آفات به ویژه مبارزه بیولوژیک کرم ساقه خوار برنج توسط زنبور تریکوگراما از جایگاه خاص و ویژه‌ای برخوردار شده است. دولت نیز کنترل بیولوژیکی را به عنوان یک فناوری نوین مبارزه با آفات، مورد توجه و تأکید قرار داده است. تحقیق حاضر جهت بررسی میزان کاهش مصرف سم دیازینون در بین شالیکارن شهرستان های تالش، رضوانشهر و ماسال که در طرح مبارزه بیولوژیکی قرار داشتند صورت گرفت. برای این منظور از یک روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. در مجموع 184 برنجکار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد، علی رغم اینکه مصرف سموم شیمیایی در بین شالیکارانی که از کنترل بیولوژیکی بهره می گیرند به طور کامل حذف نشده است اما کاهش چشمگیری در مقاسیه با کشاورزانی که از این تکنولوژی بهره نمی گیرند نشان می دهد و تفاوت معنی داری بین دو گروه پذیرنده و نپذیرنده کنترل بیولوژیکی کرم ساقه خوار برنج توسط زنبور تریکوگراما به دست آمد (P< 0.05). ولی با این حال پیشنهاد می شود جهت دستیابی به نتایج بهتر در برنامه پنج ساله سوم، حمایت بیشتری از محققین شود، از تخصص آنها استفاده بهینه گردد و تحقیقات انجام شده در دسترس کشاورزان قرار گیرد.

کلیدواژه ها

کنترل بیولوژیکی، زنبور تریکوگراما، کرم ساقه خوار برنج، دیازینون، شالیکاران، استان گیلان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.