روایت خانه: روشی برای فهم و بازنمایی مطلوبیت تجربه زیسته در خانه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دو فصلنامه مطالعات معماری ایران، دوره: 7، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_JIAS-7-14_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی طباطبایی ابراهیمی

پژوهشگر دوره دکتری معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

زهره تفضلی

استادیار، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

تحقیق درباره مطلوبیت تجربه زندگی در خانه، موضوعی است که به روشی منطبق با ویژگی های خاص فهم وبازنمایی این تجربه نیاز دارد. کیفیت تجربه زیسته در حضور هم زمان ساکن خانه و کالبد آن آشکار می شود و روشیکه برای تحقیق درباره آن انتخاب می شود هم باید به این یکپارچگی فاعل شناسایی و موضوع شناسایی ملتزم باشدتا بتواند کیفیت منحصر و زنده تجربه را عمیقا دریابد و آن را به دیگری منتقل کند. این یکپارچگی در وجوه مختلفیاز تجربه زیسته در خانه قابل شناسایی است؛ این نوشتار با رجوع به آرای پدیدارشناسان معماری آن وجوه را معرفیمی کند تا روشی مناسب برای فهم و بازنمایی کیفیت تجربه زیسته در خانه بیابد. ویژگی هایی چون پیوستگی زماندرونی و بیرونی در تجربه زیسته، ملموس و مخیل بودن آن باعث می شوند که فهم روایی به عنوان بستری مناسببرای تحقیق درباره تجربه زیسته مطلوب در خانه معرفی گردد و حفظ کیفیت زنده آن به این ترتیب ممکن باشد.سپس با توجه به وجوه اساسی تجربه زیسته و کیفیت خاص هر تجربه مکانی، روند تحقیق درباره مطلوبیت تجربهزیسته در خانه و نکات قابل توجه در آن، از ابتدای جمع آوری اطلاعات تا ارایه نهایی روش نمی گردد و دو شکل ازروایت که متمرکز بر اثر مکان در تجربه زیسته مطلوب در خانه هستند، برای بازنمایی مطلوبیت تجربه زیسته در خانهبا عنوان روایت خانه معرفی می شوند. یکی روایت خانه به بیان ساکنان و دیگری روایت خانه به بیان محقق کههریک قابلیت ها و محدودیت هایی خاص خود دارند. در انتها و به عنوان مورد پژوهی، استفاده از این روش در تحقیقینمونه بر خانه های برهه گذار معماری تهران می آید.

کلیدواژه ها

تجربه زیسته، خانه، تحقیق کیفی، شیوه روایی، پدیدارشناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.