بررسی انواع روشهای متداول ارزیابی اثرات زیست محیطی (EIA) به همراه بررسی کاربردی روش ها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیا، عمران و مدیریت شهری، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEO-4-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3781
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد معتمدی

استاددانشگاه آزاداسلامی واحدشیروان

احمد آراییان

دانشجوی دکتری جغرافیا وبرنامه ریزی شهری دانشگاه آزاداسلامی شیروان

ذولفقار خانی

دانشجوی دکتری جغرافیا وبرنامه ریزی شهری دانشگاه آزاداسلامی شیروان

چکیده

در چند دهه ی گذشته انسان با سرعت زیادی در حال پیشرفت در زمینه های مختلفی بوده است و این سرعت رشد زیاد او باعث شده است تا سرعت استفاده ی او از منابع طبیعی و محیط زیست پیرامونش چندین برابر شود. این دخل و تصرف انسان فقط به بهره برداری از محیط زیست و منابع طبیعی خلاصه نمیشود و همواره با آلودگی و تخریب و تغییر محیط زیست همراه بوده است. برای بررسی این اثرات و پیش بینی اثرات احتمالی قوانین و ضوابطی پدید آمده است که قبل از اجرای هر پروژه و طرح، جنبه های مختلف زیست محیطی آن را ارزیابی میکنند. ارزیابی اثرات زیست محیطی فرآیند گروهی است که طی آن متخصصین مختلف به شناسایی و ارزیابی اثرات مثبت و منفی طرح یا طرحهای توسعه بر بخشهای بوم شناختی، اقتصادی و اجتماعی محیط زیست میپردازند و در صورت پذیرش توسعه موردنظر راهکارهایی جهت کاهش و یا رفع اثرات منفی ارایه میدهند. روشهای مختلف و متعددی برای ارزیابی اثرات محیط زیستی پروژه ها وجود دارد که هر یک از آن ها با توجه به صلاحیت متخصصین، دسترسی به اطلاعات موردنیاز، بودجه، زمان و فناوریهای رایانهای بر اساس قابلیت استفاده از آنها در یک کشور انتخاب میشوند. در این مقاله سعی شده است تا روشهای مختلف ارزیابی اثرات زیست محیطی معرفی شوند و در کنار آن مزایا و معایب آنها نیز بیان شوند. هدف از این پژوهش کمک به تحلیلگران و پژوهشگرانی است که میخواهند در راستای ارزیابی اثرات زیست محیطی فعالیت کنند.

کلیدواژه ها

ارزیابی اثرات زیست محیطی، روشهای ارزیابی زیست محیطی، روش ماتریس، روش شبکه، روش چک لیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.