بررسی تاثیر برنامه آموزشی با به کارگیری عزت نفس و باورهای کنترل سلامت بر ارتقای سلامت روان دانشجویان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-12-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 416
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مشکی

استادیار گروه بهداشت عمومی دانشگاه علوم پزشکی گناباد

فضل اله غفرانی پور

دانشیار دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس

پرویز آزادفلاح

دانشیار دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس

ابراهیم حاجی زاده

دانشیار دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

سابقه و هدف : مفهوم سلامت روان شامل احساس درونی خوب بودن و اطمینان از کارآم دی و اتکا به خود، ظرفیت رقابت، تعلق بین نسلی وخودشکوفایی توانایی های بالقوه و هیجانی و غیره می شود. سلامت روان چیزی فراتر از نبود اختلالات روانی است . این مطالعه در راستایتاثیر یک برنامه آموزشی با به کارگیری باورهای کنترل سلامت و عزت نفس بر ارتقای سلامت ر وان دانشجویان در طی سال های 1383 تا1386 انجام شده است.مواد و روشها: مطالعه حاضر یک تحقیق نیمه تجربی است. نمونه های انتخاب شده 144 نفر از دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی گناباد وبیرجند می باشند که به صورت تصادفی چندمرحله ای در دو گروه آزمون ( 71 ) و گو اه ( 73 ) برگزیده و همسان سازی شدند. ابزار گردآوریاطلاعات شامل پرسشنامه های دموگرافیک، جایگاه مهار کنترل سلامت چندوجهی، عزت نفس روزنبرگ و GHQ-28 بودند. برنامه ی آموزشی مورد مداخله در قالب خودشناسی و اعتماد به نفس، اعتقاد و باورهای درونی و بیرونی کنترل سلامت و عزت نفس بر روی گروه آزمون و بهصورت روش بحث گروهی متمرکز در طی 11 جلسه آموزشی توسط محققین طراحی و اجرا شد. پرسشنامه ها قبل، بلافاصله و پس از سه ماهاز مداخله در هر دو گروه به طور مجزا ارایه و مقایسه گردید ند. اطلاعات استخراج شده با استفاده از روش های آما ر توصیفی و استنباطی(آنالیز رگرسیون، ANOVA، همبستگی و تی) در قالب نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید. نتایج: یافته ها نشان دادند که بین متغیرهای مورد نظر در گروه آزمون نسبت به گروه گواه، قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری وجود د ارد.به طوری که بلافاصله پس از مداخله باورهای بیرونی کنترل سلامت کاهش معنادار و باور درونی و عزت نفس افزایش معناداری داشتند (p< 0/0001). همچنین پس از سه ماه از پایان برنامه، سلامت روان دانشجویان افزایش معناداری نشان داد (p< 0/0001). نتیجه گیری: این برنامه طراحی شده موجب توانمندی، مشارکت و بهبود باورهای کنترل سلامت ، عزت نفس و در نهایت منجر به ارتقای سلامت روان دانشجویان میشود که تداوم تاثیر آن نیاز به پیگیری و استمرار دارد.

کلیدواژه ها

سلامت روان، عزت نفس، باور کنترل سلامت، دانشجو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.