بررسی ارتباط نرخ تورم و نرخ ارز در اقتصاد ایران (با استفاده از روش خودرگرسیون برداری طی دوره 1390-1370)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی در مدیریت و حسابداری، دوره: 3، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_ARMA-3-12_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 372
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین قادری مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد توسعه و برنامه ریزی دانشگاه علم و صنعت ایران

عطاءاله رفیعی آتانی

استادیار و عضو هییت علمی گروه اقتصاد، دانشگاه علم و صنعت ایران

وحید باران زهی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد توسعه و برنامه ریزی دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

شرایط تورمی بسیاری از متغیرهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد و بررسی روند کلی قیمت در ایران نشان از رشد مداوم سطح عمومی قیمت ها دارد. بنابراین، ارزیابی و بررسی عوامل و متغیرهای تاثیرگذار بر تورم از اهمیت بسزایی برخوردار است. یکی از این عوامل نرخ ارز است که نقش بسیار زیادی در این راستا ایفا می کند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط نرخ تورم و نرخ ارز در ایران با استفاده از روش خود رگرسیون برداری طی دوره ی 1390-1370 بوده است. نتایج نشان می دهد ارتباط تنگاتنگ و موثری بین تورم و نرخ ارز وجود دارد و نرخ ارز به عنوان یکی از علل نوسانات نرخ تورم شناخته شده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که ریشه ی تورم در ایران صرفا پولی نبوده و مزمن بودن تورم در اقتصاد ایران با متغیرهای حقیقی در ارتباط است و در یک دوره ی کوتاه مدت، شوک های تورم، حجم پول و نرخ ارز در نوسانات ایجاد شده برای تورم موثر می باشند. در این مطالعه رابطه ی حجم پول و نرخ ارز حقیقی با تورم مثبت بوده است. البته قابل ذکر است که تضعیف پول از سوی مقامات در سیستم نرخ ارز ثابت می تواند یک سیاست تورم زدایی قلمداد شود، اما تقویت پول، کاهش قیمت های داخلی را به همراه نمی آورد. همچنین، اتخاذ سیاست های ارزی مناسب در ایران می تواند گامی مهم در جهت کنترل نرخ تورم قلمداد گردد.

کلیدواژه ها

نرخ تورم، نرخ ارز، واریانس ناهمسانی، عکس العمل ضربه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.