تعیین ترادف قطعه کوچک و ژن غیر ساختمانی قطعه M جدایه تره ویروس لکه زرد زنبق ( Iris yellow spot (virus

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنگره بیماری شناسی گیاهی ایران
  • کد COI اختصاصی: PPC01_189
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین بیات

پژوهشکده گل و گیاه زینتی (محلات)، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

مسعود شمس بخش

گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

افشین حسنی مهربان

واخنینگن- هلند

چکیده

ویروس لکه زرد زنبق (Iris yellow spot virus) از مخربترین ویروسها در گیاهان زراعی و زینتی محسوب میشود که مخصوصا در محصولهپیاز اهمیت زیادی دارد. ژنوم این ویروس از سه قطعه ار. ان. ای. تک لای خطی تشکیل شده است که قطعات کوچک (S) و متوسط (M) دوقطبی هستند و قطعه بزرگ (L) دارای قطبیت منفی است. ویروس در محصول پیاز و تره سبب بروز علائم لکه های کلروتیک و نکروتیک در سرتاسر برگها میشود و از طریق تریپس تنباکو (Thrips tabaci) منتقل میشود. تاکنون توالی قطعه S دو جدایه هلندی و هندی این ویروس گزارش شده است. در مطالعه حاضر توالی کامل قطعه S و ژن NSm جدایه تره این ویروس گزارش میشود. جدایه تره ویروس روی گیاه Nicotiana bentamiana مایهزنی شد و بعد از سه بار پاساژ با استفاده از میزبان تک لکه Vigna angiuculata، به منظور نگهداری طولانی مدت روی گیاه فلفل زینتی Capsicum annuum مستقر شد. به منظور تعیین توالی قطعه S و ژن NSm از آغازگرهای عمومی گروه یوراسیایی توسپوویروسها و همچنین آغازگرهای اختصاصی طراحی شده برای تکثیر سایر مناطق قطعه S و ژن NSm در آزمون RT-PCR استفاده شد. توالیهای حفاظت شده در دو انتهای قطعه S، برای طراحی آغازگرها برای دو انتها استفاده شد. نتایج تعیین توالی قطعه S جدایه ایرانی نشان داد که شامل دو ORF با چیدمان آمبیسنس مشابه سایر اعضای جنس Orthotospovirus است. ژن نوکلئوکپسید (N) جدایه مذکور به طول 822 نوکلئوتید، بیشترین شباهت (98/1 - 97/9) را به ترتیب ازنظر توالی نوکلئوتیدی و آمینواسیدی با سایر جدایه های استان مرکزی نشان داد. بیشترین شباهت ژن غیر ساختمانی قطعه S (NSs ) به طول 1332 و ژن غیر ساختمانی قطعه (NSm) M به طول 936 نوکلئوتید، ازنظر توالی نوکلئوتیدی و آمینواسیدی به ترتیب به میزان (95/8-97) و (96/7 - 98/7) با جدایه هلندی ویروس مذکور مشاهده شد. مقایسه منطقه IGR جدایه ایرانی با دو جدایه دیگر موجود در بانک ژن نشان داد که جدایه ایرانی به ترتیب 55 و 54 نوکلئوتید از جدایه های هلندی و هندی ویروس مذکور طویلتر است. چنین تغییراتی میتواند ناشی از خطای آنزیم همانندسازی یا نوترکیبی غیر همولوگ باشد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.