بررسی تاثیرتکنولوژی اطلاعات و ارتباطات(ICT) بر محیط زیست کشورهای در حال توسعه

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE04_826
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3092
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه سجودی

دانشجوی دکترای اقتصاد محیط زیست دانشگاه تبریز

نسیم مهین اصلانی نیا

فخری سادات محسنی زنوزی

چکیده

تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات(ICT) با سرعت متحیرکننده ای در حال رشد می باشد. مجازی شدن بسیاری از محصولات، دیجیتالی شدن اطلاعات، غیر فیزیکی شدن انتقالات، کاهش نیاز به فضای گسترده در ادرات و انبارها و کوتاه شدن زنجیره عرضه ازجمله نتایج مثبت گسترش ICT می باشد که از یک سو باعث کاهش نیاز جوامع به مواد طبیعی موجود در محیط زیست می شود و از سوی دیگر میزان ضایعات ورودی به محیط زیست را کاهش می دهد. با نظری اجمالی به این آثار مثبت، این سوال پیش می آید که آیا ICT امکان دستیابی همزمان به رشد اقتصادی و حفظ محیط زیست، و به عبارت دیگر توسعه پایدار را فراهم می نماید؟ با این وجود نباید فراموش کرد که تجهیزات ICT خود معمولاً از مواد مضر و غیر قابل جذب برای محیط زیست ساخته می شوند. برای مثال، سیستم های کامپیوتر اغلب از عناصر شیمیایی مضر شکل یافته اند. همچنین برای ساخت این تجهیزات نیز از منابع زیست محیطی استفاده بی رویه ای می شود. بنابراین، علاوه بر اثرات مثبت، ICT تاثیر منفی نیز بر محیط زیست داشته و تعیین اثر این متغیر نیازمند مطالعه تجربی می باشد. بر این اساس در این مطالعه به بررسی نظری و تجربی اثرتکنولوژی ارتباطات و اطلاعات برکیفیت محیط زیست درمیان کشورهای در حال توسعه از جمله ایران و همچنین مقایسه آن با کشورهای توسعه یافته پرداخته می شود. به این منظور با استفاده از روش داده های تابلویی (Panel Data)به تخمین اثر گسترش تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات( که با متغیرهایی همچون تعداد سیستم های کامپیوتر، کاربران اینترنت و خطوط تلفن ثابت و همراه اندازه گیری می شود) برکیفیت محیط زیست(که با انتشارگازCO2 اندازه گیری می شود) پرداخته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تعداد خطوط تلفن ثابت و همراه تاثیر مثبت و معنی داری بر حفظ محیط زیست داشته در حالی که تعداد کاربران اینترنت و کامپیتورهای شخصی تاثیر معنی داری بر محیط زیست نداشته است. همچنین مقایسه اثرICT بر محیط زیست در کشورهای در حال توسعه با کشورهای OECD نشان دهنده بهره گیری کمتر کشورهای در حال توسعه از این ابزار در جهت حفظ محیط زیست می باشد.

کلیدواژه ها

تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، محیط زیست، خطوط تلفن، اینترنت، CO2

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.