مشارکت شهروندی تنها راه حل معضل پسماند ( با رویکردآموزش محیط زیست )

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE04_353
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2881
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد شبیری

دکترای آموزش محیط زیست و استادیار گروه آموزش محیط زیست دانشگاه پیام نو

مژده صابری

دانشجوی کارشناسی ارشدآموزش محیط زیست دانشگاه پیام نور و رئیس اداره با

چکیده

پسماندها باتوجه به کمیت وکیفیت یکی اثرگذارترین مواد مخرب محیط زیست است .چراکه خودزباله خاک را آلوده می کند ، شیرابه آن آب وخاک را آلوده می کندوگازخای تولیدشده درمراکزدفن آلوده کننده هوابوده واثرگلخانه ای نیزدارند. اما درصورت داشتن برنامه و نگاه علمی میتوان ازآنها بعنوان یک فرصت طلایی استفاده کرد.مدیریت پسماندها شامل کنترل تولید،ذخیره سازی،جمع آوری،حمل و نقل، پردازش و دفع موادزائد جامد ، منطبق براصول بهداشت عمومی،اقتصاد، حفظ منابع ، زیباشناختی و سایر ملزومات زیست محیطی می باشد.پسماندهادرآلودگی آب ، خاک ، هوادخالت داشته و عدم رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی آنها ، نقش مهمی در بروز بیماریها دارد. علاوه برآن، هزینه های بسیارزیادی نیز درجمع آوری و حمل و دفن به مدیریت شهری تحمیل می نماید. برطرف نمودن مشکلات ناشی ازپسماندها و مدیریت آن ، بدون همکاری مستمر شهروندان که تولیدکنندگان اصلی زباله می باشند امری غیرممکن است. موازین بین المللی مشارکت مردمی را از اصول توسعه پایداردانسته و این مشارکت را در تمام مراحل توسعه اعم از اقتصادی، اجتماعی، اکولوژیکی و سیاسی برای تضمین پایداری ضروری می دانند. آنچه موجب مشارکت فعال آحادملت دررفع معضلات محیط زیست و تغییر رفتارها و عادات غیر زیست محیطی میشود،تنها ارتقاءسطح فرهنگ وایجاددغدغه های زیست محیطی می باشد.درماده6 قانون مدیریت پسماند نیز صراحتأبه موضوع آموزش وفرهنگ سازی درمدیریت پسماند تأکیدشده است.دراین مقاله تلاش گردیده تاضرورت آموزش و فرهنگ سازی وایجاد تفکرزیست محیطی مردم وبرنامه ریزی جهت مشارکت شهروندان درحفاظت محیط زیست بررسی شود.

کلیدواژه ها

آموزش – اصلاح الگوی مصرف- مشارکت شهروندی - مدیریت پسماند- پسماند - بازیافت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.