کاربرد برنامه ریزی مشارکتی در پایداری نظام اقتصادی سکونتگاه های روستایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی چشم انداز توسعه پایدار روستایی ایران
  • کد COI اختصاصی: IAGRP02_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی طالشی

دانشیار گروه علوم جغرافیایی دانشگاه پیام نور و عضو قطب علمی توسعه پایدار محیط جغرافیایی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

یکی از دغدغدهای نظام مدیریت و برنامه ریزی پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی در دهه های اخیر همانا دستیابی به الگوهای پایدار بومی از مشارکت جوامع محلی است.بسیاری از طرحها و پروژه های توسعه اقتصادی در سکونتگاه های روستایی با محدودیت سازمان بخشی تشکل های روستایی در قالب الگوی مشارکتی روبرو است و در واقع سازمانهای دولتی اثرگذار با اعمال متولی گری در نظام برنامه ریزی به جای بستر سازی تسهیل گری در فعالیتها و پروژه های عمرانی_ توسعه ای بمنظور توانمندسازی جوامع محلی با خروج دستگاه و نهاد اجرایی از آن طرح و پروژه، بسیاری از سرمایه گذاریهای اقتصادی در مدت زمان کوتاه دچار محدودیتهای اساسی شده و در پی آن ناپایداری نظام سکونتگاه های روستایی بصورت فزاینده ای افزایش مییابد. حال پرسش آن است کدام رهیافت برنامه ریزی مشارکتی و با چه ظرفیتی بصورت هدفمند، آینده نگر توانایی پایداری اقتصادی را تسهیل می نماید. الگوی نظام برنامه ریزی مشارکتی در سطح خرده سامانه های جوامع محلی همیار و توانمند در حوزه های فعالیت اقتصاد بومی را در پهنه های روستایی شکل میدهد و سپس در سطوح میانی و کلان سیاست گذاری، یکپارچکی نظام اقتصادی و پیوند عملکردی نهادهای اثرگذار اجرایی در سطح شهرستان و استان قابل برنامه ریزی است. برنامه ریزی مشارکتی با الگوی قابل انعطاف از طریق مشارکت آگاهانه، همه جانبه و مستمر بهره برداران روستایی آغاز و با شیوه های تسهیل گری و سیاستگذاری دستگاه ها و نهادهای اجرایی توانمندسازی جوامع روستایی را از طریق تشکلها و نهاد سازی در دستیابی به پایداری اقتصادی طرحریزی می نماید.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی مشارکتی، پایداری، نظام اقتصاد روستایی، سکونتگاه های روستایی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.