تاملی بر خط و خوشنویسی کتیبه های سردر ورودی خانه های شیراز از دوره قاجار تا امروز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش ملی جلوه های هنر ایرانی اسلامی در فرهنگ،علوم و اسناد
  • کد COI اختصاصی: JELVEH01_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 786
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لادن سلاحی

مدرس گروه گرافیک دانشگاه ارم شیراز

محمدعلی کریمی پور

عضو هیات علمی و مدیر گروه گرافیک دانشگاه ارم شیراز

چکیده

معماری ایرانی بیش از هر معماری دیگر با خط و خوشنویسی همنشین و همراه است. خوشنویسی در بین هنرهای اسلامی ایرانی از جایگاه خاص و ممتازی برخوردار است تا آنجا که می توان آن را نمونه بارز هنرهای بصری سنتی اسلامی دانست. به طوری که تاثیر چشمگیر خوشنویسی را در همه جنبه های هنر اسلامی از جمله در تزئینات معماری می توان مشاهده کرد. یکی از جذابترین و متنوع ترین تزئینات در معماری سنتی ایران، کتیبه های سردرورودی خانه هاست که به شیوه های مختلف در تزیین سردر منازل به کار رفته است. بیشتر خانه های به جا مانده از دوره قاجار تا امروز در شهر شیراز، مزین به کتیبه های سردرورودی است. این کتیبه ها علاوه بر ایفای نقشی اساسی در زیباسازی خانه ها و محیط شهری،بیانگر باورها و اعتقادات عمیق مذهبی ایرانیان هنردوست است؛ زیرا که همه آنها حاوی آیات کریمه قرآن،احادیث،اذکار،ادعیه، اسامی ائمه و اشعارپرمعنا می باشند و به خاطر این دو شاخصه در راس هنرهای اسلامی جای گرفته است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و بررسی انواع خط ، شیوه های خوشنویسی ، گوناگونی مصالح به کار رفته در کتیبه های سردر خانه های شیراز و معرفی آن بسم الله الرحمن الرحیم به دوستداران هنراست .بر اساس بررسی و مطالعات صورت گرفته از میان مضامین فوق، آیه شریفه که به گفته بزرگان دین موجب ایمنی از بلایا و مایه برکت کار و زندگی مسلمانان است، و از میان خطوط متعدد به کار رفته که نشانه طبع زیباشناسانه و سلیقه کمال گرای ایرانیان است، بیشترین ، نستعلیق برای خوشنویسی کتیبه ها، خط زیبا و ایرانی موارد استفاده را داشته اند.

کلیدواژه ها

خوشنویسی،کتیبه، سردرخانه ها،دوره قاجار، شیراز.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.