بررسی اثر اندازه سلول مدل رقومی ارتفاعی بر صحت شبیه سازی رواناب (مطالعه موردی: حوزه آبخیز کن)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی حفاظت خاک و آبخیزداری با محوریت «پایش و ارزیابی منابع و مدیریت آنها در حوزه­‌های آبخیز»
  • کد COI اختصاصی: SCWM03_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

باقر قرمزچشمه

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

مرضیه حاجی محمدی

دانشجوی دکتری آبخیزداری دانشگاه تهران

چکیده

مدل هیدرولوژیکی SWAT مدلی نیمه توزیعی و فیزیک پایه است که در زمینه شبیه سازی رفتارهای هیدرولوژیکی و مدیریت حو زه های آبخیز توسعه یافته است. در مدل های با پایه فیزیکی قدرت تفکیک مکانی بر نتایج شبیه سازی تاثیرگذار است، لذا صحت مدل رقومی ارتفاعی که مبنای مدل SWAT در تشخیص مسیر جریان است می تواند در صحت نتایج شبیه سازی تاثیرگذار باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثر دقت مدل رقومی ارتفاع بر نتایج شبیه سازی رواناب به وسیله مدل هیدرولوژیکی SWAT در حوزه آبخیز کن است. در این تحقیق مدل SWAT به وسیله نقشه های DEM با دقت 10، 20، 30، 50، 70، 100، 150، 200، 250، و300 متر اجرا شد. مدل اجرا شده به وسیله نرم افزار SWAT CUP و الگوریتم sufi2 با در نظر گرفتن ضریب نش ساتکلیف به عنوان تابع هدف، مورد واسنجی و اعتبارسنجی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از واسنجی و اعتبارسنجی مدل توانایی مدل SWAT را در شبیه سازی رواناب براساس نقشه های DEM با دقت های متفاوت نشان داد. به طوری که مقادیر R2 و NS برای مدل های ایجاد شده در مرحله واسنجی حدود 0/6 و در مرحله اعتبارسنجی حدود 0/5 به دست آمد. نتایج مقایسه مقادیر به دست آمده برای d-factor ،P-factor ، NS,R2 در مدل های اجرا شده به وسیله نقشه های DEM با دقت متفاوت، همبستگی معنی داری در سطح 95 درصد را نشان نداد

کلیدواژه ها

دقت مدل رقومی ارتفاعی، مدل هیدرولوژیکی SWAT، الگوریتم2SUFI- حوزه آبخیز کن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.