بررسی و تجزیه و تحلیل مسائل اقتصاد خرد و کلان حوزه های آبخیز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی حفاظت خاک و آبخیزداری با محوریت «پایش و ارزیابی منابع و مدیریت آنها در حوزه­‌های آبخیز»
  • کد COI اختصاصی: SCWM03_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1573
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شادمانی

عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

محمد جعفر سلطانی

عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

حسینعلی حبیبی

کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

چکیده

رشد فزاینده جمعیت در کشور نیاز به توسعه در زمینه های مختلف اقتصادی از جمله کشاورزی، دامداری و توسعه سکونتگاه های روستائی و شهری، دستیابی به عرصه های طبیعت را اجتناب ناپذیر می سازد. در این رهگذر عدم اعمال مدیریت صحیح و نحوه بهره برداری از منابع آب و خاک و پوشش گیاهی موجب فرسایش خاک و روان شدن هرز آب ها، طغیان سیلاب ها و رودخانه ها می شود. مدیریت ناصحیح بر اراضی در حوزه آبخیز اغلب منجر به تغییر کاربری اراضی می شود. شرایط نامساعد درآمد خانوار در اقتصاد حوزه آبخیز اغلب بهره برداران اراضی را به سمت تغییر کاربریبا هدف افزایش درآمد کوتاه مدت سوق می دهد. برای بررسی وضعیت منابع مادی و انسانی حوزه های آبخیز، شناخت وضعیت موجود مسائل اقتصادخرد و کلان روستاها از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین راستا با بررسی های انجام شده از میزان درآمد هر خانوار روستایی در سال 1384 ملاحظه شد که متوسط درآمد خانوار هر خانوار روستایی برابر با 37/5 میلیون ریال است در حالی که در همان سال متوسط درآمد سالانه هر خانوار شهری برابر با 53/7 میلیون ریال است. با توجه به بالابودن میزان درآمد خانوار شهری ملاحظه می شود که روستاهای کشور درخصوص وضعیت معیشتی در حالت مناسب و مطلوبی به سر نمی برند. این عامل و هم چنین سایر شاخصه ای توسعه نیافتگی بسیار زیادی که در روستاها وجود دارد باعث بروز پدیده روزافزون مهاجرت شده است. این امر موجب نیاز به بررسی وضعیت اقتصاد خرد و کلان روستاها می شود.

کلیدواژه ها

اقتصاد خرد و کلان، تولید کشاورزی، حوزه آبخیز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.