پژوهشی بر کارکردشناسی و ویژگی های تزیینی قمه و قداره در دوره ی قاجار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران
  • کد COI اختصاصی: AAHI01_156
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1366
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی دوره ی اسلامی دانشگاه شهرکرد

میترا شاطری

استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه شهرکرد

چکیده

اهمیت موضوع جنگ و جنگاوری در طول تاریخ ایران، توجه به ساخت و استفاده از انواع مختلف سلاح ها را با کارکردها و ویژگیهای متفاوت ناگزیر ساخته است. به کارگیری سلاح های سرد از زمانهای بسیار دور تا پایان دوره ی قاجار همچنان رواج داشته است و با وجود افزایش ساخت و واردات سلاح های گرم در این دوره، سلاح های سرد گذشته، با نقشی کمرنگ تر از گذشته، همچنان در میدان های جنگ و نزاع های خیابانی کاربرد داشتند. قمه و قداره از جمله سلاح های سرد و برندهای دوره قاجار هستند که در این پژوهش، هدف مشخص نمودن ویژگی های فرمی؛ و نقوش و فنون تزیینی قمه و قداره ها و همچنین بررسی انواع مختلف کاربری آنها با توجه به نمونه های عینی باقی مانده و دیگر یافته های باستان شناختی از جمله عکسها و نگاره های دوره ی مذکور است. در همین راستا سوالات ذیل مطرح است: قمه و قداره های دوره قاجار از لحاظ فرم، نقوش و فنون تزیینی چه ویژگی هایی دارند انواع مختلف کاربری های قمه و قداره در این دوره چگونه بوده است و نگاره ها و عکس های دورهی قاجار چگونه در کارکردشناسی و بازشناسی ویژگی های قمه و قداره های این دوره به باستان شناسان کمک می کنند این پژوهش با رویکردی توصیفیتحلیلی و یافته اندوزی از طریق منابع کتابخانه ای و پژوهش های میدانی صورت گرفته است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهند که این دو سلاح در زمردی سلاح های برنده با تیغهی یک لبه و دو لبه هستند و در تزیین آنها از نقوش مختلف گیاهی- هندسی، انسانی - جانوری و کتیبه ای استفاده شده است، قمه و قداره در دوره قاجار، کاربردهای مختلف جنگی، مذهبیآیینی و تشریفاتی – رسمی داشته اند و سایر داده های باستان شناختی از جمله عکسها و نگاره ها در بررسی گونه شناسی کاربردی آنها نقش بسیار مهمی ایفا می کنند

کلیدواژه ها

سلاح سرد، قمه، قداره، عکس، نگاره

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.