بررسی شیوه های بلاغی (علم معانی) درنثر خطابی صوفیه (کشف المحجوب)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF02_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 844
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا نظری چروده

استادیار زبان وادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی آستارا

محمد پوریاورچوبر

دانشجوی دکتری زبان وادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی آستارا

چکیده

ازمیان سه دانش زیبا شناسی سخن،معانی راباید سهم خطابه دانست؛چراکه تنها درخطابه است که همسازی سخن با حالت های گونه گون به درستی صورت می بندد.درادب پارسی نثرخطابی یگانه یادگارمکتوبی است که بسیاری از دقایق هنرخطیبان وواعظان برجسته قرون اولیه اسلامی رادرآن می توان مشاهده کرد.کشف المحجوب هجویری بی شک ازمشهورترین وبهترین نمونه های نثرخطابی صوفیانه است.هجویری درجای جای این اثر با استفاده ازشگردهای دیریاب علم معانی مخاطبان فرضی خود را در حال های مختلف قرارداده،هنرمندانه به القای مفاهیم عرفانی خود می پردازد.. در این پژوهش، نگارندگان با هدف شناخت شیوه های بلاغی نثر خطابی کشف المحجوب هجویری، به شیوه کیفی به توصیف و تحلیل ساختار متن پرداخته است. برآیند حاصل از یافته ها نشان می دهد که نویسنده درکناراستفاده از ابزارهای بلاغی دانش معانی چون ایجاز، اطناب، حصر و قصر، وصل و فصل و.... به شگردهای دیگری ازنثر خطابی ازجمله شروع حکایات با فعل مجهول ،استفاده از تمثیل و حکایت و... رسیده است.

کلیدواژه ها

نثر خطابی صوفیه، کشف المحجوب، بلاغت، علم معانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.