بررسی پیشرفت تپه های ماسه ای در دشت سیستان و تاثیر آن بر زندگی مردم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا
  • کد COI اختصاصی: DUSTSTORM01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 895
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه فیروزی

دکترا مخاطرات جوی

نورالله نیکپور

دانشجوی دکترا مخاطرات محیطی دانشگاه زاهدان، گروه جغرافیا

زینب رخشانی

ارشد اقلیم شناسی

چکیده

دشت سیستان که در شرق ایران قرار دارد، از اقلیمی خشک و نامساعد برخوردار است و طوفان های شن و ماسه و حرکت تپه های ماسه ای از عوامل تهدید کننده آن محسوب می شوند. وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی در منطقه سیستان و خشک شدن دریاچه هامون و همچنین بادهای 120 روزه، شرایط مناسبی جهت فرسایش بادی و وقوع طوفان های گرد و خاک فراهم آورده اند. این عوامل سبب شده اند تا حرکت شن های روان در منطقه با سرعت زیادی انجام گیرد و تپه های ماسه ای گسترش زیادی داشته باشند.در بررسی تصاویر ماهواره ای لندست در دو سال 1995 و 2018 تیرماه نشان داد که تپه های ماسه ای 3 درصد افزایش داشته است و همچنین تالاب هامون به طور کلی خشک شده است که یکی از عوامل افزایش تپه های ماسه ای بوده است. افزایش تپه های ماسه ای به همراه نبود آب و خشک شدن باارزش ترین اکوسیستم های آبی در ایران فقر و بیکاری را برای مردم به همراه داشته است. عدم همکاری کشور همسایه با ایران باعث زیان های به مردم سرزمین سیستان که روزگاری انبار غله ایران و آسیا بوده، شده است. روستاهای حاشیه کویر که خالی از سکنه هستند به دلیل حاکمیت شرایط سخت زندگی به دلیل کمبود آب، طوفان شن و تهدید مناطق مسکونی و مزارع کشاورزی توسط این پدیدها، دامنه جزیره غیر مسکونی کویر را گسترده تر کرده اند. بسیاری از مردم منطقه برای فرار از شرایط مذکور دست به مهاجرت زده و جمع کثیری از آنها نیز برای تامین معیشت خود به مشاغل کاذب از جمله قاچاق سوخت، قاچاق کالا و دوره گردی روی آورده اند.

کلیدواژه ها

سیستان، لندست، گرد و غبار، تپه های ماسه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.