استفاده از روش آنالیزEMP جهت شناسایی کانیها و بررسی وقوع اختلاط ماگمایی در آندزیت های پس از ائوسن منطقه اباذر، شمال شرق قزوین

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی بررسی دستاوردهای پژوهشگران علوم زمین ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANGEOCONGRESS01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلاره رحیمی

پردیس علوم، دانشکده زمین شناسی، دانشگاه تهران

علی کنعانیان

پردیس علوم، دانشکده زمین شناسی، دانشگاه تهران

عباس آسیابانها

دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی ق

چکیده

بسیاری از پیشرفتهای قابل توجه در علم زمین شناسی مدیون ابداع و راه اندازی دستگاههای آنالیز ژئوشیمیایی میباشند و امروزه زمین شناسان را قادر به اندازه گیری تعداد نسبتٌا بالایی از عناصر در غلظتهای بسیار اندک ساخته بطوریکه چنین مهارتی تا چندین دهه گذشته امکان پذیر نبود. یکی از این روشها، روش آنالیز EMP (Electron Microprobe) میباشد که جهت شناسایی کانیها، اندازهگیری غلظت عناصر در کانیها، عناصر اصلی و فرعی و تعدادی از عناصر کمیاب و آشنایی با روابط بافتی بین کانیها بصورت مقطع صیقلی بکار میرود. سنگ های آتشفشانی شمال شرق قزوین در منطقه اباذر شامل گدازه هایی با ترکیب ریولیت، تراکی داسیت، تراکی آندزیت، آندزیت، تراکی بازالت و بازالت با بافت پرفیری، سنگهای آذرآواری و برشهای آتشفشانی سرخ رنگ می باشند که همگی برروی توفها و آذرآواریهای ائوسن قرار گرفته اند. سنگهای آندزیتی منطقه بیشتر به صورت روانه گدازه در محیط هوایی خارج شده اند و معرف آخرین و جوانترین فاز ولکانیسم منطقه به شمار میآیند. مشاهده بر خی روابط بافتی با استفاده از روش آنالیزEMP نظیر حاشیه های واکنشی،بافت های غیر تعادلی مانند بافت غربالی، خلیج خوردگی، اسکلتی و منطقه بندی نوسانی در فنوکریستهای پلاژیوکلاز و وجود پلاژیوکلازهایی با ترکیب نامتعادل حکایت از وقوع فرآیندهای تحول ماگمایی در یک مخزن ماگمایی میکند. با توجه این مشاهدات بافتی و کانیشناسی میتوان نتیجه گرفت که گدازههای آندزیتی از طریق ورود ضربانهایی از ماگماهای اسیدیتر به داخل مخزن ماگمایی بازیک و آلکالن و اختلاط دو ماگمای اسیدی و بازیک قابل توضیح است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.