بررسی مقاوم سازی قبل از کاشت بذر به شرایط خشکی در گندم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی زیست شناسی دانشگاه پیام نور
  • کد COI اختصاصی: BCPNU03_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید یوسف زاده

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور

نعیمه راشدسعیدی

کارشناس ارشد شیمی تجزیه، دانشگاه پیام نور خوی

چکیده

این تحقیق برای بررسی مقاوم سازی بذور گندم به خشکی در شرایط گلخانه انجام گرفت. برای انجام این آزمایش گندم رقم سبلان انتخاب و فرایند خیس و خشک کردن چهار بار بطور متوالی و در هر دفعه به مدت 4 ساعت انجام شد. در هر مرحله بذور خیسانده شده و دوباره تا رسیدن به شرایط اولیه بذر، خشک شدند. پس از این کار، بذور در گلدان کشت گردید. محلول های مورد استفاده شامل آب مقطر، عصاره بذر چغندرقند %10 ، نمک طعام %3 ، ساکارز %10 و شاهد ( بذور خیس نشده) بود. آزمایش در قالب طرح فاکتوریل با دو عامل نوع محلول و عامل آبیاری با سطوح 5، 10 و 15 روز برای اعمال تنش بود که در پایه طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. یادداشت برداری پس از بعمل آمدن گیاهچه ها از صفات مربوط به مقاومت به خشکی شامل درصد سبز کردن، طویل ترین ریشه بذری، تعداد برگ در گیاهچه، ارتفاع گیاهچه، طول کلئوپتیل، غلاف ساقچه، وزن خشک اندامهای هوایی و ریشه ها انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که درصد سبز کردن زیاد تحت تاثیر محلولها قرار نگرفته بود بلکه سرعت جوانه زنی و ویگور که در شرایط مقاومت به خشکی خیلی اهمیت دارند در محلولهای نمک طعام و ساکارز در گروه برتر قرار داشتند. همچنین هر چه فاصله آبیاری زیاد و شرایط تنش خشکی تشدید شد بذور تیمار شده با محلولهای نمک طعام و ساکارز نتیجه بهتر و برتری نسبت به شاهد نشان دادند.

کلیدواژه ها

هیستریس، جوانه زنی، خشکی، مقاوم سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.