اسلام و دموکراسی، سازگاری یا ناسازگاری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی توانمند سازی جامعه در حوزه علوم انسانی و مطالعات مدیریت
  • کد COI اختصاصی: SPCONF04_228
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1097
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا آبدار

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران ، تهران

علی مظفری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران ،تهران

چکیده

یکی از موضوعاتی که امروزه مورد بحث و کنکاش محافل علمی و دانشمندان به ویژه دانشمندان اسلامی قرار دارد اسلام و دموکراسی است؛ به این معنی که آیا اسلام و دموکراسی، با هم سازگاری دارد یا نه در این باب، نظرات و دیدگاه های متفاوتی از سوی متفکران مسلمان و غیر مسلمان مطرح شده است. عده ای قائل به این هستند که اساسا هیچ گونه سازگاری میان این دو مقوله وجود ندارد و اسلام با دموکراسی ناسازگار است. عده ای دیگر برعکس، باورشان این است که اسلام و دموکراسی باهم سازگاراند. بنابراین اولین قدم در جهت حل این مسئله این است که مفهوم این دو مقوله اسلام و دموکراسی را تبیین نمائیم. در اینجا نمی خواهیم وارد بحث ای انتزاعی و فلسفی شویم و با ذکر دلایل طرف های بحث، نتیجه منطقی بگیریم که کدام دیدگاه درست است. این گونه بحث ها نیز به جای خود سودمند است ولی اگر ما معتقد باشیم که اسلام با دموکراسی سازگار است، چه نتایجی به دست می آوریم. از سوی دیگر مطالعه جنبش های سیاسی اجتماعی مسلمانان در سده اخیر نشان می دهد، دموکراسی در کنار استقلال، عدالت و آزادی یکی از خواست های اصلی مسلمانان بوده است. در این پژوهش با استفاده از روشی توصیفی – تحلیلی، میزان سازگاری و تطابق اسلام و دموکراسی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

کلیدواژه ها

اسلام، دموکراسی، موافقان، سازگاری، ناسازگاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.