تاثیر بحران آب در ایجاد مخاطرات امنیتی و راهبردهای کاهش آن (مطالعه راهبردی استان سیستان و بلوچستان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی امنیت، پیشرفت و توسعه پایدار مناطق مرزی، سرزمینی و کلانشهرها، راهکارها و چالش ها با محوریت پدافند غیر عامل و مدیریت بحران
  • کد COI اختصاصی: ICSP01_334
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 596
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نجفی

استادیار جغرافیای سیاسی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی امین

چکیده

از عناصر ذاتی امنیت چند بعدی بودن آن است و در نتیجه پیشرفت و به روز بودن این حوزه، نیاز بهپیش زمینه هایی دارد که یکی از آنها مدیریت و توسعه منابع آب در کشور می باشد. کمبود منابع آب، رقابت،تنش های داخلی و بین المللی برای استفاده هر چه بیشتر از این منبع مشترک را افزایش داده و به علاوه، با اثرگذاریبر سایر شرایط اقتصادی، اجتماعی و ایجاد مخاطرات امنیتی در هر یک از این حوزه ها، امنیت ملی را تحت تاثیرقرار خواهد داد. این پژوهش با بررسی مخاطرات امنیتی ناشی از بحران آب و سایر عوامل راهبردی متاثر از آن کهاز جنبه های مختلف بر امنیت ملی اثر خواهند گذاشت، به تهیه یک چارچوب کلی برای تصمیم سازی ، تدوین واولویت بندی راهبردهایی در مدیریت بحران آب در راستای کاهش اثرات آن بر امنیت ملی و افزایش ضریب امنیتپرداخته است. بر اساس مطالعات صورت گرفته استان سیستان و بلوچستان از نظر شاخص های توسعه یافتگی تقریبادر پایین ترین سطح در مقایسه با متوسط های ملی قرار دارد و در نتیجه به عنوان منطقه مطالعاتی مورد بررسیقرار گرفته است.در این راستا در ابتدا با مطالعه منطقه و نظرسنجی از متخصصان حوزه های آب وامنیت، به شناخت شرایطراهبردی استان در قالب مدل تدوین راهبرد SWOT پرداخته شده است و عوامل داخلی و خارجی موثر بر شرایط راهبردی منطقه استخراج شده و با استفاده از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها)، راهبردهای تدافعی (WT) به عنوان راهبردهای گروه برتر انتخاب و راهبردهای این گروه استخراج شده است. با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM)؛ 8 راهبرد تدافعی استخراج و اولویت بندی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده از روش فوق، راهبرد طراحی سامانه های مناسب مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در بخش پشتیبانی منابع آب به عنوان برترین راهبرد در استان سیستان و بلوچستان انتخاب شده است.

کلیدواژه ها

بحران آب، مخاطرات امنیتی، مدیریت راهبردی، راهبرد SWOT، سیستان و بلوچستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.