بررسی نحوی-معنایی پیرااضافه های زبان کردی(گویش سورانی) بر پایه نحو ذره بنیاد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه زبان پژوهی، دوره: 10، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JLRZ-10-26_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 426
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم مرادی

دانشگاه سیستان و بلوچستان

عباسعلی آهنگر

دانشگاه سیستان و بلوچستان

غلامحسین کریمی دوستان

دانشگاه تهران

چکیده

در نظریه نحو ذره­بنیاد، گره­های پایانی، دارای مولفه­های نحوی-معنایی و کوچکتر از تکواژ و چینش ثابت شاخص-هسته-متمم هستند. این مولفه­ها در یک سلسله ­مراتب جهانی به نام توالی نقش­ها چیده­ می­شوند و از اصل یک ویژگی واژنحوی-یک مولفه-یک هسته پیروی­ می­کنند. در این نظریه، مدخل­ واژگانی شامل یک درختچه نحوی است که چینش مولفه­های آن را نشان ­می­دهد و صورت و آوا را به هم پیوند می­دهد: < اطلاعات واجی، درخت نحوی، اطلاعات مفهومی> . در این نظریه، واژگان پسانحوی است و ­نحو مسئول ساخت همه عناصر زبانی از تکواژ تا جمله است و بازنمون، عملیاتی است که درخت­های ساخته­شده از رهگذر نحو را با درختچه­های ذخیره­شده در درون مدخل­های واژگانی مطابقت ­می­دهد. این نوشتار، ساخت نحوی-معنایی پیرااضافه­های زبان کردی (سورانی) را بررسی­ می­کند. زیرا  بر مبنای اصل بازتاب بیکر، پیچیدگی ساختواژی نشاندهنده پیچیدگی نحوی است و بر عکس. چرا که در شماری از زبان­ها رابطه بین تکواژها و هسته های نحوی/مولفه­های معنایی نماینده آن­ها، یک رابطه یک­به­یک است، در حالی که در ساخت نحوی زیرین همه زبان ها، باید این رابطه وجود داشته ­باشد. بر این اساس، بررسی پیرا­اضافه­های l{...(d)a، l{...{w{، w{/b{...(d)a و  w{/b{...{w{نشان ­داد که این پیرا­اضافه­ها، به ترتیب دارای یک (مکان)، سه (مکان، مبدا و بست)، چهار (مکان، مبدا، مقصد و مسیر) و یک (مکان) مولفه معنایی و به تبع آن همین شمار هسته نحوی در نمودار درختی هستند. همچنین یافته­های پژوهش نشان­ داد این پیرااضافه­ها ساخت پایگانی دارند که شیوه چینش مولفه­های آن­ها را در نمودار درختی نشان ­می­دهد.  

کلیدواژه ها

نحو ذره­بنیاد, زبان کردی, پیرا­اضافه, مولفه معنایی, هسته نحوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.