تجزیه به آحاد واژگان و کاربست آن در ترجمه قرآن (مطالعه مورد پژوهانه سوره های نور، فرقان و شعراء)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه زبان پژوهی، دوره: 10، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JLRZ-10-29_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی مسبوق

دانشیار دانشگاه بوعلی سینا

مرتضی قائمی

دانشیار دانشگاه بوعلی سینا

علی حسین غلامی یلقون آقاج

دانشجوی دکتری دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

تجزیه به آحاد واژگان، به عنوان یکی از نظریه­ های حوزه معنا­شناسی و مطالعات معنایی، به تجزیه واحدهای زبانی و اجزای تشکیل دهنده آ­ن­ها می­پردازد. این روش در شناسایی تفاوت­های معنایی بین واژگان هم­معنا، اهمیت بسیاری دارد و معنای نهفته در لایه­های معنایی واژگان را کشف و بیان می­کند. پژوهش پیش­رو، کوشیده ­است با معرفی روش تجزیه به آحاد واژگان ، به عنوان رویکردی نو در حوزه معنا­­شناسی به شیوه­ های برابریابی واژگان، به تحلیل مولفه­ای معنای واژگان بپردازد. این پژوهش از جنبه هدف، کاربردی است و با روش توصیفی- تحلیلی ازگونه انتقادی سامان یافته ­است؛ از این رو، با تکیه بر منتخبی از واژه­های سوره های نور، فرقان و شعراء در ترجمه­ های آیتی (Ayati, n.d.)، الهی ­قمشه ­ای (Elahi Qomshehei, 2002)، رضایی اصفهانی Rezaei Isfahani, n.d.))، فولادوند (Foolad vand, 2007) و معزی (Moezzi, 1993) به بررسی عملکرد مترجم ­ها در برابریابی واژه­های نشان­دار و شیوه انتقال مولفه­ های معنایی این­گونه واژه­ها می پردازد. برآیند پژوهش، نشان می دهد که توجه ناکافی مترجم ­ها به آحاد تشکیل­ دهنده معنای یک واژه، منجر به ارائه معنای اولیه و هسته ­ای از واژه شده­ است. با وجود اینکه هیچ­ ک از مترجم ­ها در ارائه برابر نهادهای دقیق واژه ­های مورد بررسی، کاملا موفق عمل نکرده­اند؛ باید اشاره نمود به ترتیب ترجمه­ های رضایی اصفهانی، الهی قمشه ای، آیتی، معزی و فولادوند دربردارنده بیشترین تا کمترین توجه به آحاد معنایی واژگان قرآنی بوده اند.

کلیدواژه ها

قرآن, ترجمه, تجزیه به آحاد واژگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.