تجزیه و تحلیل خوانایی در مجموعه های فرهنگی به روش چیدمان فضایی (نمونه موردی: مراکز فرهنگی حیدر علی اف، جونا و سوری هیلز)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش جامع بین المللی مهندسی عمران، معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ENAUI01_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 424
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام بیاکی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، ایران.

حسین صفری

عضو هیات علمی گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، ایران.

چکیده

پایداری مجموعه ای از وضیعت ها را شامل می شود که در بستر زمان استمرار می یابد. با توجه به اهمیت روز افزونی که مفهوم پایداری اجتماعی در حوزه برنامه ریزی معماری و شهری دارد و تاثیر فضا های فرهنگی بر روی تعاملات اجتماعی و فعالیت های فراغتی افراد در شکل گیری پویایی اجتماعی، این تحقیق بدنبال سنجش و شناخت کیفیت خوانایی موثر بر شکل گیری پایداری اجتماعی در مجموعه فرهنگی است. بر این اساس، هدف اصولی و عمده هر فرایند سالم سازی محیط، بهبود بخشیدن به سلامت و ارتقا کیفیت محیط زندگی شهروندان است. پژوهش حاضر نیز بدنبال، تحلیل شکل گیری خوانایی در مجموعه فرهنگی است. برای دستیابی به این مهم راهبرد این پژوهش کمی-کیفی است. تحلیل داده ها با استفاده از روش چیدمان فضا (Space Syntax) و در محدوده سه مجموعه فرهنگی حیدر علی اف، جونا و سوری هیلز صورت گرفته است. در این روش آنالیز نقشه ها در نرم افزار UCL Depth Map 10 انجام شده است. داده ها نشان داده اند که قابلیت درک فضایی که نشانگر خوانایی در هر فضا است؛ در نمونه ها با عدد رگرسیون بالای 9/0 از ارزش بالایی برخوردارند هر چند میزان انتخاب و حضور پذیری فضا در این نمونه ها نیازمند بازبینی و تدابیر متفاوت و نوینی می باشد. آنچه که این پژوهش را متمایز از تحقیقات مشابه می کند؛ ارائه روش شناسی معتبری برای کمی سازی روابط میان عناصر و اجزای معماری است. در نتیجه برای ارتقا کیفیت مفهومی فضا های فرهنگی بهره برداری از این روش در مراحل طراحی و ایده پردازی بیش از پیش مهم جلوه می نماید.

کلیدواژه ها

خوانایی ، مرکز فرهنگی، چیدمان فضایی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.