بررسی عوامل آمیخته بازاریابی پایدار4c با تاکید بر راحتی مشتری و روابط با مشتریان با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای ( مطالعه موردی: بانک ملی استان کردستان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی تازه یافته ها در مدیریت و مهندسی صنایع با تاکید بر کارآفرینی در صنایع
  • کد COI اختصاصی: INDUSTRIAL06_204
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 509
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دلنیا عبداللهی

کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی- دانشگاه پیام نور مرکزکرمانشاه – ایران

محسن اعظمی

استادیار گروه مدیریت دانشگاه پیام نور - ص پ ۱۹۳۹۵۳۳۹۱ تهران - ایران

فریدون احمدی

استادیار و عضو هیات علمی گروه مدیریت دانشگاه پیام نور مرکز سنندج – ایران

چکیده

هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی آمیخته بازاریابی پایدار4c (با تاکید برراحتی مشتری و روابط با مشتریان) با استفاده از فرایند تحلیل شبکهای (ANP) در بانک ملی میباشد. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و براساس ماهیت، یک پژوهش توصیفی واز منظر فرآیند اجرا یک پژوهش کمی میباشد . در مطالعه حاضر از رویکرد تحقیق درعملیات استفاده شده است و لذا جامعه مورد بررسی راخبرگان و کارشناسان ارشدحوزه مورد مطالعه بوده و نمونه آماری را تعداد13نفرخبره تشکیل میدهند. در این پژوهش برای جمع آوری دادههای پژوهش از ابزارمصاحبه وپرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه خبره جهت اولویت بندی معیارها و زیرمعیارها مبتنی برمقایسه زوجی میباشد. این پرسشنامه ها براساس طیف 9 درجه ساعتی تنظیم شده است. پرسشنامه های مبتنی برمقایسه زوجی به دلیل ماهیت آن از روائی برخوردار هستند و پایائی پرسشنامه خبره نیز با محاسبه نرخ ناسازگاری بررسی میشود و میزان ناسازگاری مقایسات زوجی کمتراز0/1 بود. دراین مطالعه ازتکنیک تحلیل شبکه ای((ANP برای رتبه بندی معیارهای راحتی مشتری و روابط با مشتریان و زیر معیارهای آن به کارگرفته میشود. ازنرم افزارهای اکسل و سوپردسیژن برای پردازش اطلاعات استفاده شده است.نتایج نشان میدهد در زیر معیار راحتی مشتری،وجود شعبات متعدد و در دسترس باوزن 0,315 و در زیر معیار روابط با مشتریان، فرصت گفتگوهای دوطرفه با مشتریان با وزن 0/259 از اولویت بیشتری نسبت به سایر زیرمعیارها برخورداربودند.

کلیدواژه ها

آمیخته بازاریابی پایدار((4C، فرایند تحلیل شبکه ای((ANP، راحتی مشتری،روابط با مشتریان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.