مولفه های شهرسازی اسلامیء بررسی شکل گیری شهرک های جدید مسکونی براساس مطالعه موردی: شهرک سپاهان شهر، اصفهان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین عمران معماری و صنعت ساختمان ایران
  • کد COI اختصاصی: IRCIVIL03_293
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق بیگی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سیدحسن رسولی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور، ساری، ایران

محمد نصیری

دانش آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشکده هنر و معماری دانشگاه گیلان، ایران

سروش برازان لطفی

دانش آموخته کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه گیلان، ایران

چکیده

رواج تعبیر شهر اسلامی و اطلاق آن به شهرهای مسلمانان (به ویژه شهر اسلامی نامیده شدن شهرهای تاریخی ممالک اسلامی یا شهرهای مسلمان نشین)، با این فرض که این شهرها، از نظر کالبدی، جلوه گاه تجلی خاصی از اصول و ارزش های اسلامی بوده، صورت گرفت. در این راستا هدف اصلی از انجام این پژوهش بررسی شکل گیری و توسعه شهرک سپاهان در کلان شهر اصفهان براساس اصول شهرسازی اسلامی است. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی تحلیلی است. ابتدا در بخش توصیفی به بررسی مبانی نظری و اصول شکل گیری شهرهای اسلامی پرداخته شد. در ادامه هفده شاخص در سه بخش اقتصادی، اجتماعی و کالبدی انتخاب شد. در گام بعدی با استفاده از تکنیک پرسشنامه و در قالب طیف لیکرت اطلاعات جمع آوری شد. پس از جمع آوری اطلاعات و تکمیل پرسشنامه ها، در محیط نرم افزار SPSS به بررسی و مقایسه میانگین هر یک از شاخص ها پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان داد شهرک سپاهان شهر در بخش اقتصادی بیشتر از بخش های دیگر با اصول شهرسازی اسلامی انطباق دارد. میانگین نمره بخش اقتصادی در این شهر از لحاظ اصول شهرسازی اسلامی برابر با 3/04 است. بررسی های انجام شده در زمینه رتبه بندی و محاسبه میانگین نسبی شاخص های پژوهش نشان می دهد که شاخص نظافت و پاکیزگی با میانگین نسبی 0/084 در رتبه اول و شاخص ترکیب کاربری ها با میانگین نسبی 0/080 در رتبه دوم قرار دارند. شاخص درونگرایی در شهرک سپاهان شهر نسبت به شاخص های دیگر وضعیت بسیار نامناسبی دارد و با میانگین نسبی 0/029 در رتبه هفدهم و آخر قرار دارد.

کلیدواژه ها

شهرک های جدید، شهرسازی اسلامی، شهر اسلامی، سپاهان شهر، اصفهان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.