عوامل موثر بر میزان ضریب رواناب در حوزه های آبخیز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری محیط زیست انرژی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ECONF09_116
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1617
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ایزدی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالرضا بهره مند

دانشیار گروه آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی محمدیان بهبهانی

استادیار گروه مدیریت مناطق بیابانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مریم آذرخشی

استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

پتانسیل تولید رواناب حوزه ها آبخیز در قالب ضریب رواناب به عنوان نسبتی از بارش که در سطح زمین جاری می شود قابل بررسی می باشد. عوامل و پارامترهای زیادی بر مقدار عددی ضریب رواناب موثرند که به طور کلی می توان آنها را به دو دسته عوامل اقلیمی مانند دما، مقدار و نوع بارش و فراوانی وقوع آنها و عوامل ژئومورفولوژیکی و فیزیوگرافیکی از قبیل خصوصیات زمین شناسی، چینه شناسی و تکتونیک منطقه، خصوصیات خاک، پوشش گیاهی، ارتفاع، شیب، شکل و غیره تقسیم کرد. ضریب رواناب عبارت است از ارتفاع آب جاری شده به بارندگی متوسط حوزه که بین صفر و یک تغییر می کند. به طور کلی عوامل موثر بر ضریب رواناب را می توان تحت تاثیر شرایط بارندگی و شرایط فیزیکی حوزه دانست. ضریب رواناب به عنوان معیاری برای ارزیابی پتانسیل تولید سیل حوزه های آبخیز مورد استفاده قرار می گیرد. این عامل به مشخصات حوزه آبخیز بستگی داشته و طی سال دچار تغییرات زمانی می شود. آگاهی از حوزه های آبخیز مستعد تولید بیشتر رواناب و زمان وقوع بیشترین رواناب، در برنامه ریزی مدیریت حوزه های آبخیز نقشی اساسی دارد.

کلیدواژه ها

ضریب رواناب، حوزه آبخیز، رواناب، سیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.