ارایه دسته بندی دژهای ایران:با نگاهی به کاربری و اقلیم آنها

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مستندنگاری میراث طبیعی و فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: DNCH02_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود رضایی

استادیار گروه معماری دانشکده مهندسی، دانشگاه زنجان

سوده عابدینی لیواری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری دانشکده مهندسی، دانشگاه زنجان

چکیده

موقعیت جغرافیایی ایران به دلیل عواملی مانند منابع طبیعی همچون اقلیم مناسب کشاورزی، وجودمعادن مختلف یا موقعیت گذرگاهی مثل جاده ابریشم به عنوان نقطه تلاقی غرب و شرق، همواره مورد توجه بوده است، به همین جهت در تمام ادوار تاریخی نظر قبایل و اقوام مختلف به این سرزمین جلب شده و در نتیجه کشمکشها همواره بر سر تسخیر منابع آن وجود داشته است. به همین دلیل ایرانیان در پی دفاع از کیان خویش در برابر متعرضین برآمدند و این چنین فرهنگ دفاع در بین آنان شکل گرفت. لذا در سراسر ایران، استحکاماتی از هر نوع ایجاد شدهاند: دژهایی با اهداف نظارت بر آمد و شدهای جاده ها، پاسگاه مرزبانان،، حصار دور مناطق نظامی و پناهگاهی برای مردمان آبادیها در نظر گرفته شده بودند. در پژوهش حاضر کوشش بر این بوده تا به روش استدلال منطقی طبقه بندی منظمی از منظر کاربرد عملی دژها و اقلیم محل بنا ارایه گردد و نهایتا پنج دسته از نظر کاربری و چهار دسته از نظر اقلیمی ارایه گردیده است و همچنین به جهت اهمیت فراوان مصالح و دسترسی به آب که در همه مثالهای دژها خود را در اشکال گوناگون نشان میدهد از منظر مصالح و دسترسی به آب نیز دسته بندی گردیده اند.

کلیدواژه ها

دژ، فرهنگ دفاع، دسته بندی دژها، قلعه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.