اولین گزارش از حضور شپشک خاکزی Rhizoecus albidus (Hemiptera:Rhizoecidae) روی پیاز زعفران در استان خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF06_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 613
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاشم کمالی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورز ی ومنابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

محمودرضا کریمی شهری

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورز ی ومنابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

محمود سجادی نژاد

مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، مشهد، ایران

چکیده

شپشک های گیاهی متعلق به راسته Hemiptera ،زیرراسته Sternorrhyncha و بالاخانواده Coccoidea هستند. این گروه از حشرات شامل 28 خانواده و بیش از 7300 گونه می باشند. شپشک ها از طریق قطعات دهانی زننده- مکنده خود از شیره گیاهی میزبان تغذیه می نمایند. اندام های گیاهی مورد حمله این حشرات برگ، میوه، شاخه، ساقه، تنه و حتی ریشه ها می باشند. در نمونه برداری های انجام شده از پیازهای زعفران Crocus sativus (Iridaceae) شهرستان های تربت حیدریه و زاوه، واقع در استان خراسان رضوی در سال های 1396 و 1397 انبوه جمعیت شپشک در لابلای الیاف پیاز (Crom) مشاهده گردید. با توجه به ارزش اقتصادی محصول زعفران، پیاز های آلوده از مزارع برداشت و نسبت به استخراج شپشک ها در آزمایشگاه به روش مستقیم، توسط آسپیراتور و با استفاده از قیف برلز اقدام گردید. نمونه ها در الکل 75 % نگهداری شد. از شپشک های ماده به روش McKenzie اسلاید میکروسکوپی تهیه گردید و با استفاده از منابع علمی نمونه ها مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج معلوم نمود شپشک های پیاز زعفران متعلق به خانواده Rhizoecidae و جنس و گونه Rhozoecus albidus Goux,1942 می باشد. این اولین گزارش از حضور این حشره روی میزبان پیاز زعفران و اولین حضور حشره در استان خراسان رضوی می باشد.

کلیدواژه ها

شپشک خاکزی، زعفران، خراسان رضوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.