ارزیابی کلزای تلقیح شده با باکتری Pseudomonas flourescens FY32 تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF06_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی بنده حق

گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

محمود تورچی

گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

داود فرج زاده

گروه زیست شناسی سلولی ملکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

زهرا دهقانیان

دانشجوی ارشد، رشته بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

کلزا به عنوان سومین منبع مهم روغن خوراکی در جهان مطرح است و شوری یکی از مهم ترین تنش های غیر زیستی در صنعت کشاورزی جهان است. تعدادی از باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه حاوی آنزیم آمینو سیکلو پروپان - 1 کربوکسیلیک اسید دآمیناز هستند. این آنزیم کاهش دهنده سطح اتیلن در گیاه است. هدف این پژوهش، بررسی توان القایی باکتری اندوفیت Pseudomonas flourescens FY32 در بهبود رشد و افزایش مقاومت کلزا به تنش شوری میباشد. به منظور بررسی برخی صفات رشدی، و تعیین غلظت سدیم و پتاسیم آزمایشی بصورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی در سیستم کشت هیدروپونیک با سه تکراردر گلخانه دانشگاه تبریز اجرا شد. فاکتور اول، تلقیح با باکتری و عدم تلقیح (کنترل منفی)، و فاکتور دوم تنش شوری در سه سطح صفر، 150 و 300 میلی مولار نمک کلرید سدیم بود. نتایج حاصل نشان داد که اثر سطوح مختلف تنش شوری و باکتری برای صفات وزن خشک بخش هوایی ریشه، کل بوته و ارتفاع بوته در سطح یک درصد معنی دار بود و بین دو رقم Hyola308 و Sarigol برای صفات مذکور اختلاف معنیدار وجود داشت و بیشترین وزن مربوط به سطح شاهد و کمترین به تنش شدید تعلق داشت. همچنین بوته های تلقیح شده با باکتری بالاترین وزن خشک و ارتفاع را نسبت به گیاهان تلقیح نشده داشتند. بیشترین وزن خشک بخش هوایی، ریشه و کل مربوط به Hyola308 بود. سدیم برگ با افزایش شوری در همه تیمارها افزایش یافته ولی این افزایش هم در سطح تنش متوسط (150 میلی مولار) و هم در سطح تنش شدید ( 300 میلی مولار) در گیاهان تلقیح شده کاهش معنی داری را نسبت به گیاهان تلقیح نشده داشت، که نشان دهنده تاثیر مثبت تلقیح باکتری با کلزا در کاهش اثر منفی تنش شوری می باشد. اثر متقابل شوری و دو رقم کلزا نیز برای این یون ها معنی دار بود. با این که افزایش شوری در افزایش میزان غلظت سدیم برگ دو رقم کلزا موثر بود، ولی رقم Sarigol هم در سطح تنش متوسط و هم در سطح تنش شدید دارای بیشترین میزان جذب سدیم بود که تحمل پایین تر رقم Sarigol به تنش شوری و تجمع بیشتر این یون ها در این رقم را نسبت به رقم Hyola308 نشان می دهد. اثر متقابل شوری و رقم نیز در صفت پتاسیم برگ معنی دار بود. در همه سطوح شوری رقم Hyola308 دارای بیشترین غلظت پتاسیم برگ بود، که نشان دهنده تحمل بیشتر این رقم نسبت به رقم Sarigol در سطوح مختلف شوری می باشد. تلقیح با باکتری سبب کاهش میزان سدیم و افزایش میزان پتاسیم در هر دو رقم شد.

کلیدواژه ها

باکتری PGPR، تنش غیرزیستی، غلظت یونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.