مقایسه فضای مسجد شیخ لطف الله با کلیسای وانک اصفهان به روش چیدمان فضا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران، معماری و مدیریت توسعه شهری در ایران
  • کد COI اختصاصی: CAUM01_1414
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 583
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سوگند جهان بین

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

زینب واثق کارگرنیا

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

شیدرخ هادی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

حسین صفری

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

چکیده

امروزه به دلیل تکثر در شیوه بیان سلایق مختلف در ادیان الهی، لزوم دستیابی به زبان مشترک، با رویکرد همپارچگی اقوام، احساس می شود. واکاوی این مشترکات، بر همگرایی مذهبی - قومی این ادیان موثر خواهد بود و هنر، دلیل مناسبی برای ایجاد این زبان مشترک است. ساختار کالبدی بناهای نیایشی بسیار متاثر از نوع آیین عبادیی است که در آن ها برگزار می گردد؛ بنابراین تنوع ادیان به تنوع معماری بناهای مقدس، منتهی می گردد و وجود عناصر مشابه در معماری ادیان مختلف می تواند زبان مشترک در هنر مقدس، برای احتراز از تکثر سلایق باشد. در این راستا، تکنیک چیدمان زندگی، خرید، ملاقات و گذران اوقات فراغت شهروندان در یک پهنه شهری فضا ( Space Syntax)، رویکردی نوظهور در پیش بینی حرکت عابر پیاده و سواره است که پس از تجزیه وتحلیل فضاهای شهری و بازنمایی نتایج به صورت پارامترهای ریاضی و گرافیکی، می تواند مدل عملکرد و رفتار شهروندان را در فضاهای شهری پیش بینی کند. مبتنی بر این رویکرد، هدف این پژوهش، سنجش قابلیت تردد در مسجد شیخ لطف الله و کلیسای وانک و تحلیل الگوی حرکت طبیعی آن به روش چیدمان فضا با به کارگیری مفهوم ارزش هم پیوندی (Integration Value) .روش تحقیق در این پژوهش، تحلیلی توصیفی و روش جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی کتابخانه ای است. یافته های این تحقیق نشان دهنده ی میزان هم پیوندی و هم بستگی در بین فضاهای کلیسا و مسجد است، در پایان به مقایسه این دو پرداخته شده است. همچنین نتایج این پژوهش نشان دهنده قابلیت تردد پذیری فضاهای کلیسای وانک نسبت به مسجد شیخ لطف الله است.

کلیدواژه ها

مسجدشیخ لطف الله، کلیسای وانک، چیدمان فضایی، اصفهان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.