مطالعه خط و نوشتار در منسوجات دوران اسلامى و کاربرد آن در هنرهاى تصویرى نوین (مطالعه موردى پارچه طراز)
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: پنجمین همایش ملی مبانی نظری هنرهای تجسمی ایران با رویکردهای نوین بصری در نوشتار
- کد COI اختصاصی: TBVISUAL05_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1920
نویسندگان
دانشجوی دکتری تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی - مدرس مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
دانشجوی دکتری تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
عضو هیات علمی گروه فلسفه هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
چکیده
خط به عنوان یکی از مهم ترین شاخصه های هنر در دوران اسلامی، داراى جایگاه والایی بوده و برروی پارچه ها نیز کاربرد داشته است. پارچه طراز، از منسوجات نفیس و باارزش در دربار بسیارى از حکمرانان بوده است که بر روى آن، نام ها و نشان هاى خلفا از طریق سوزن دوزى یا شیوه تاپسترى نقش مى شد. این مقاله بر این است تا علاوه بر بررسى پارچه هاى طراز و مضامین و کارکردهاى آن، جایگاه و اهمیت خط نوشته را بر روی منسوجات ایران از قرون اولیه هجری تا دوران معاصر از دیدگاه بصری و گرافیکی مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور با بررسی های تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و هنری ادوار مورد نظر و نیز با توجه به پژوهش های انجام شده درباره خط و نوشتار در پارچه در ایران اسلامی و تحلیل تصاویر پارچه هاى طراز بدست آمده از این ادوار این نتایج حاصل گشت ، که استفاده از خط و نوشتار چه در گذشته و چه در دوران معاصر در پارچه ها علاوه بر کاربرد مفهومی و زیبایی شناسانه، به لحاظ گرافیکی در ترکیب بندی پارچه ها نیز از جایگاه مهمی در کنار سایر نقوش برخوردار بوده، اما در دوران معاصر عنصر نوشتار به دلیل آشنایى هنرمندان این عرصه با دنیاى گرافیک، جایگاهى نوین وجدید یافته است. این پژوهش از نوع توصیفى بوده و با رویکرد بررسى عناصر طراحى و خط نوشته هاى پارچه هاى طرازها به انجام رسیده است.کلیدواژه ها
خط نوشته، پارچه طراز، منسوجات، گرافیک.مقالات مرتبط جدید
- حواس پرتی، عدم توجه به درس ، انزوا، اضطراب، کم رویی و اعتماد به نفس در دانش آموزان
- بررسی ، تحلیل و نقد آثار شاخص سینمایی محمد حسین مهدویان ( مطالعه موردی فیلم های آخرین روزهای زمستان ، ایستاده در غبار ، لاتاری و ماجرای نیمروز )
- ضرورت و اهمیت تئاتر در ایران
- جستجوی نگاه زن ستیزانه در سه گانه لورکا (عروسی خون، یرما و خانه برناردا آلبا) با تکیه بر آرا سیمون دوبووآر
- پالت رنگی در آثار وس اندرسون و رابطه آن با محتوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.