بررسی فرهنگ فردی استفاده از فناوری اطلاعات در بین کارکنان شرکت گاز اصفهان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دومین کنفرانس ملی حسابداری-مدیریت و اقتصاد با رویکرد اشتغال پایدار و نقش آن در رشد صنعت
- کد COI اختصاصی: AMEM02_201
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 814
نویسندگان
دانشجوی رشته مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحداصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحداصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحداصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
چکیده
فناوری اطلاعات یکی از مهمترین عوامل پیش بینی کننده تغییر در فرهنگ سازمان است فرهنگ سازمانی از مهمترینعوامل پیش بینی کننده توانایی سازمان در انطباق با تغییرات فناوری اطلاعات ارتباطات است. زیرا با ورود فناوری اطلاعات،نیاز به توسعه توانمندسازی کارکنان ضروری است همچنین ساختار سازمانی دچار تغییر دگرگونی می شود. با ورود فناوریاطلاعات همه کارها فرآیندها الکترونیکی شده که نیازمند فرهنگی خاص با جامعه اطلاعاتی سازمان مجازی است. باشناسایی نقاط ضعف قوت فرهنگ اطلاعاتی در سازمان، با ارایه اطلاع رسانی ها آموزش مناسب در ارتقاء این فرهنگ دربین پرسنل (اعم از مدیران، کارشناسان کارکنان) برنامه ریزی لازم بعمل خواهد آمد بگونه ای که از یکطرف مدیران به ارزشاین فنآوری در سازمان واقف شده با تقویت ارتقاء جایگاه این فنآوری در سازمان بعنوان سریعترین قدرتمندترین ابزاررسیدن به اهداف سازمانی اقدام نموده در خط مشی گذاری ها تعیین اهداف استراتژی ها این موضوع را دستور کار خودقرار خواهند داد بطوریکه مقدمات لازم برای ورود استقرار سازمان یافته صحیح فنآوری اطلاعات به سازمان را سیاست گذاریو طرح ریزی می نمایند تا شکست این تکنولوژی به حداقل ممکن کاهش یابد از طرف دیگر پذیرش، استفاده بهره گیریپرسنل از این فنآوری ارتقاء می یابد بگونه ای که نقاط ضعف یا در واقع همان فاصله فرهنگی این پدیده نوظهور به کمترینمیزان خواهد رسید. این پژوهش از نوع کتابخانه ای با تاکید بر پیشینه پژوهش به بررسی فرهنگ فردی استفاده از فناوریاطلاعات در بین کارکنان شرکت گاز اصفهان می پردازد.کلیدواژه ها
فرهنگ، فناوری اطلاعات، نیاز عمومی کلی به فناوری اطلاعات، نیل به کمال فردی از طریق استفاده ازفناوری اطلاعات، انگیزه بیرونی برای استفاده از فناوری اطلاعات از طری قوانین خارجی، دستیابی به قدرت از طریق استفادهاز فناوری اطلاعات، نیاز به وابستگی از طریق استفاده از فناوری اطلاعات، ارضای نیازهای اولیه از طریق استفاده از فناوریاطلاعات، انگیزه ذاتی برای دانستن از طریق استفاده از فناوری اطلاعات، انگیزه فردی برای استفاده از فناوری اطلاعاتمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.