مروری بر بیماری ها مسمومیت های ناشی از مواد غذایی نقش دامپزشکی در مقابله با آن

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: THVC16_1297
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 869
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه باقری امیری

گروه پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز- ایران.

صابر اسمعیلی

گروه پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز- ایران.

میرحسن موسوی

گروه پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز- ایران.

چکیده

بیماریهای ناشی از غذا معمولا به همراه عوامل عفونت زا یا مسمومیت زایی که با بلع غذا به بدن راه یافته اند، در انسان بروز می کند. هر فردی می تواند در معرض خطر ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا باشد. مهمترین علامت مسمومیت غذایی اسهال استفراغ است. بیماریهای ناشی از غذا یکی از مشکلات گسترده روبه رشد در جوامع بشری توسعه یافته در حال توسعه می باشد. میزان شیوع بیماریهای ناشی از غذا در جهان به سختی قابل تخمین زدن است. گزارشات نشان می دهد که در سال 2005حدود 1,8 میلیون نفر بر اثر بیماریهای اسهالی جان خود را از دست داده اند که بخش اعظم از این مرگ میرها بعلت غذا آب آشامیدنی آلوده بوده است. علاوه بر آن ،امروزه اسهال عامل اصلی سوء تغذیه در اطفال کودکان محسوب می شود. در کشورهای صنعتی درصد جمعیتی که از بیماریهای ناشی ازغذا رنج می برد هر ساله بیش از 30 درصد است. با وجودی که در کشورهای در حال توسعه مستندات زیادی در دست نیست اغلب بیماریهای ناشی از غذا بسیار پراکنده بوده گزارش هم نمی شوند بدین علت آمار دقیقی از میزان ابتلا به در حال توسعه موجود نیست اما تخمین زده می شود که آمار مبتلایان به بیماری های ناشی از غذا در این کشور ها خیلی بیشتر از کشورهای توسعه یافته باشد. مهمترین بیماری های منتقله توسط غذا عبارتند از سالمونلوزیس، کامپیلوباکتریوزیس، عفونتهای ناشی از باکتری اشرشیا کلی (انتروهمورایژیک با عمل O157:H7 (E.Coli، لیستریوزیس، وبا، تب مالت، شیگلوزیس، عفونت های استافیلو کوکوس اوریوس، توکسوپلاسموزیس، ژیاردیوزیس، کریپتوسپوریدوزیس، هپاتیت عفونت های ویروسی توسط نوروواک ویروس روتا ویروس است. دیگر مشکلات ناشی از ایمنی مواد غذایی شامل سموم طبیعی(مایکوتوکسینها آفلاتوکسین، بوتولینیوم، بیوتوکسینهای دریایی، گلوکوزیدهای سیانوژنیک، فیتوهماگلوتینین)، آلاینده های ارگانیک پایدار(دی اکسینها بی فنیلهای پلی کلرینه)،فلزات(سرب جیوه) عوامل فساد غذا(مثل پسودوموناس لاکتوباسیل) است. چون بیشتر این عوامل بیماری زا می توانند بوسیله مصرف موادغذایی آلوده با منشا دامی بهانسان منتقل میشودند پس نیاز است که بهداشت امن بودن غذا در سطوح بالاترین شکل ممکن در دامپزشکی رعایت شود. در این مقاله سعی شده است که مهمترین عوامل بیماری زا منتقله توسط مواد غذایی دامی مورد توجه قرار گیرد از طرف دیگر نقش دامپزشکان در برابر مقابله با این عوامل بررسی شده است.

کلیدواژه ها

بیماری مسمومیت های غذایی، دامپزشکی، کنترل بهداشتی، عامل بیماری زا، غذا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.