بررسی فون انگلی آفات زنبور عسل در شهرستان ایلام وتعیین ارتباط آن

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: THVC16_1035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محمودی

دانشکده دامپزشکی تهران

صدیقه نبیان

دانشکده دامپزشکی تهران

مجید خادمی

دانشکده دامپزشکی تهران

شهرام باسامی

دانشکده دامپزشکی تهران

چکیده

زنبورعسل به دلایلی مانند داشتن زندگی اجتماعی ،عدم تابش خورشیدبه داخل کندو،وجود رطوبت کافی درداخل کندو وداشتن محصولاتی منحصربه فرد مانندعسل وگرده، در معرض یکسری بیماری ها وآفات قرار دارد از جمله این بیماریها بیماریهای انگلی است باتوجه به گزارشات واصله ازدامپزشکان بخش خصوصی وآزمایشگاههای تشخیصی به نظرمی رسدکه بیماریهای انگلی دربین زنبورستانهای استان ایلام نیز شایع بوده واخیراهیچگونه بررسی جامعی برروی آن صورت نگرفته است،لذا این طرح به مدت سه فصل بهار، تابستان پاییز در زنبورستا نهای دارای تلفات در شهرستان ایلام واقع در استان ایلام در غرب کشور صورت گرفت در این بررسی از حدود 10 کندوهای 30 زنبورستان تعداد 450 نمونه زنبور بالغ حدود 50 زنبور بالغ) در هر فصل جمع آوری گردید. نمونه ها از نظر حضور انگل های مختلف از جمله تک یاخته های نوزما، ماپیگا مویبا ملیفیکه، گرگارین ها جرب های واروآ دستراکتور، آکاراپیس وودی، تروپیله لپس کلاره برخی آفات با استفاده از روش های معمول مشروحه مورد بررسی قرار گرفتند. میزان آلودگی به واروا دستراکتور در فصول بهار ،تابستان پاییزبه ترتیب 16/6، 30 26/6 در صد بود ارتباط معنی داری بین آلودگی به واروا فصل مشاهده نشد(. (0,05> میزان آلودگی به نوزما اس-پی در فصول بهار ،تابستان پاییز به ترتیب 26/6 ،13/3 ،3/3 در صد بود که نشان می دهد حداکثر آلودگی مربوط به فصل بهار میباشد که میتوان شرایط آب وهوایی از جمله سرما ورطوبت را در این زمینه موثر دانست ارتباط معنی داری بین آلودگی به نوزما در فصول بهار پاییز وجود داشت(. (P=0.01 از هیچ کدام از نمونه های فصول مختلف آلودگی به آکاراپیس وودی، تروپیله لپس کلاره ،آمیب مالپیگا مویبا ملیفیکه گرگارین جدا نگردید. از 30 زنبورستان نمونه برداری شده تعداد 13 زنبورستان دارای نشانی های CCDبودند(43,3درصد از این تعداد 9زنبورستان از نظر نوزما مثبت بودند که در صد آلودگی به نوزما 69 /2است. زنبورستان نیز آلودگی به واروا دستراکتور داشتند که در صد آلودگی برابر 15/28 می باشد با توجه به شیوع بالای نوزما در زنبور ستانهای دارای نشانی های CCD امکان ارتباط بین الودگی به این بیماری مشکل ریزش کلنی وجود دارد.از آفات مهم منطقه می توان به موارد زیر اشاره نمود. پرنده سبز قبا ،زنبوران زرد قرمز در مناطقی بید موم خوار مشاهده گردید.

کلیدواژه ها

ریزش زنبور- واروآ دستراکتور- نوزما اس پی- آکاراپیس وودی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.