بررسی فصلی تیلریوز گاوی در کلینیک های دامپزشکی کازرون

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران
  • کد COI اختصاصی: THVC16_0609
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 850
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین خاج

دامپزشک اداره کل دامپزشکی استان بوشهر

قاسم کاوه فرد

دامپزشک اداره کل دامپزشکی استان بوشهر

علی اصغر شریفی

دامپزشک اداره کل دامپزشکی استان بوشهر

مصطفی فرخی

مدرس دانشگ آزاد واحد خنج

چکیده

تک یاخته انگلی تیلریا سبب بیماری تیلریوز در گاو می شود که این بیماری با علایم تب بالا، زردی، کم خونی نهایتاو مرگ دام همراه است. برای تعیین میزان شیوع فصلی بیماری تیلریوز در کلینیک های دامپزشکی کازرون، از گردش خون محیطی گاوهای مشکوک گسترش خونی تهیه کرده با رنگ گیمسا رنگ آمیزی کرده بامیکروسکوپ نوری با بزرگنمایی 100 مورد بررسی قرار دادیم. در مجموع در مدت یکسال 400 راس گاو مورد بررسی قرار گرفت که هر فصل شامل 100 راس می شد. از 400 راس گاو مورد مطالعه 40 راس به بیماری تیلریوز مبتلا بودند که فصل بهار با درصد فراوانی %45 بیشترین میزان شیوع، فصل تابستان با درصد فراوانی %32/5 فصل پاییز با درصد فراوانی %17/5 فصل زمستان با درصد فراوانی %5 کمترین میزان شیوع را دارا بودند. بالاترین میزان شیوع بیماری مربوط به ماه خرداد با درصد فراوانی %25 بود. در ارتباط با سن %42/5 بیماران زیر یکسال %57/5 بیماران بالای یکسال داشتند.در ارتباط با جنس %40 بیماران نر %60 بیماران ماده بودند. در مورد نژاد 70 درصد دورگ 30 درصد بومی بودند. از 19 نمونه گرفته شده از عقده لنفاوی 78/94 درصد واجد شیزونت در لنفوسیت 21/06 درصدفاقد شیزونت بود. از نظر نشانه های درمانگاهی 69/23درصد دارای تورم عقده لنفاوی 66/66 درصد دارای کم رنگی مخاطات 28/2 درصد دارای تب بودند. بیشترین میزان شیوع کنه ها مربوط به فصل بهار تابستان بود که بیشتر از جنس ریپی سفالوس هیالوما بودند.

کلیدواژه ها

تیلریوزگاوی کازرون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.