تصمیم گیری در سیاست خارجی و نقش دیپلماسی عمومی در فرآیند تصمیم سازی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دوفصلنامه اندیشه مدیریت راهبردی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SMT-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث اشتریان

استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

نادر جعفری هفت خوانی

دانشجوی دکتری فرهنگ و ارتباطات و عضو هییت علمی دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق ع

چکیده

چنانچه سیاست خارجی را به مثابه یک سیستم در نظر بگیریم، فرآیند تصمیم گیری به عنوان خرده سیستمی مطرح می شود که مطالعه و بررسی آن می تواند آثار و نتایج مهمی را در نظام سیاست گذاری خارجی بر جای گذارد. مطالعات و پژوهش های متعددی با استفاده از چارچوب تجزیه و تحلیل سیستمی به بررسی و مطالعه پدیده های مختلف سیاسی از جمله فرآیندهای تصمیم سازی و تصمیم گیری پرداخته اند (نظیر گسترش مفهوم سیستم در علوم سیاسی در کارهای دیوید ایستن ( David Easton). از سویی با وجود آنکه در نگرش سنتی به دیپلماسی آن را همچون ابزاری برای اجرای سیاست خارجی در نظر می گیرند، اما دیدگاه های جدیدتر با طرح مفهوم دیپلماسی عمومی ، آن را تاثیرگذاری بر نگرش های عمومی برای شکل دهی و اجرای سیاست های خارجی و شامل ابعادی از روابط بین المللی می دانند که فراتر از دیپلماسی سنتی عمل می کنند . پرسش اساسی این تحقیق آن است که آیا دیپلماسی عمومی - با تعریف یاد شده می تواند در فرایند تصمیم سازی در سیاست خارجی موثر باشد نویسنده می کوشد با ارایه تعریفی از مفهوم دیپلماسی عمومی و بازنگری نگرش های جدید به آن و با استفاده از مدل چند بعدی از الگوی اقتضایی سیاستگذاری عمومی به زمینه های تاثیرگذاری دیپلماسی عمومی بر فرایند تصمیم سازی در سیاست خارجی و در نهایت، به ارایه الگویی برای نمایش چگونگی آن بپردازد.

کلیدواژه ها

تصمیم گیری، تصمیم سازی، سیاست خارجی، دیپلماسی عمومی، نگرش سیستمی مدل های تصمیم گیری، سیاستگذاری، خط مشی عمومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.