بررسی نقش وحی در تصمیم گیری عقلانی-شهودی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه اسلام و مدیریت، دوره: 5، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JIM-5-10_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما رحیمی

دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی گرایش استراتژیک؛ تهران: مرکز تحصیلات تکمیلی پیام نور

چکیده

پژوهش درباره تصمیم گیری، مدلهای مبتنی بر عقلانیت محدود را تایید و از طریق ارایه مدل های عقلانی - شهودی تلاش می شود تا شهود به عنوان ابزاری متمم یا مکمل برای عقل معرفی گردد. مفهوم شهود در غرب نزدیک است به بداهت و بینشی موقتی که راه و روش مشخص نداشته و متفاوت با علم حضوری است. براساس نظریه تصویر، نگرشها، اخلاقیات و ایده آل های فردی بر تصمیم گیری شهودی موثر است و مذهب نیز مرجعی است که عوامل فوق را شکل می دهد. بنابراین با هدف تبیین جایگاه وحی در تصمیم گیری عقلانی شهودی، مجموعه تعالیم و آموزه های اسلامی مبتنی بر قرآن و سنت که فرایند و مرحله ای تصمیم گیری عقلانی را تحت تاثیر قرار داده و بر تصمیم گیری شهودی موثر هستند، استخراج گردید. برای این منظور با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع تلخیصی و جهت دار، در منابع مختلف جستجو گردید که 130 گزاری مرتبط استخراج و براساس سه مقوله اعتقادات، احکام و ارزشهای اخلاقی طبقه بندی گردیدند. شهود اگر تنها در نتیجه و انتخاب راه حل بتواند عقل را حمایت کند، بر اساس یافته های این تحقیق، فرد در هنگام تصمیم گیری عقلانی در تمامی مراحل آن از طریق اعتقادات، احکام و ارزشهای اسلامی هدایت می شود. تعالیم وحی همپای عقل و در نقش مصباح آن در فرایند تصمیم گیری حضور دارد و تجارب قضاوتی افراد، ارزشها و ایده آل های آنان را تحت تاثیر قرار می دهد

کلیدواژه ها

تصمیم گیری عقلانی، تصمیم گیری شهودی، تصمیم گیری اسلامی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.