تخمین مدل تاثیر توسعه حمل و نقل ریلی بر رشد اقتصادی کشور از سال 1389 - 1350

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 515
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خاکساری

دانشیار، دانشکده علوم اجتماعی و ارتباطات، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

حمل و نقل ریلی به عنوان عامل ارتباط دهنده مراکز عرضه و تقاضا و عنصر تداوم بخش به فعالیت های اقتصادی و اجتماعی، از دو بعد توسعه ملی و قیمت نهایی کالا و خدمات دارای اهمیتی خاص می باشد و نقش اساسی و کلیدی در تقریبا تمامی فرآیندهای اقتصادی یک کشور دارد. بنابراین توجه دقیق و جامع به هریک از عوامل زیرساختی حمل و نقل ریلی در تامین بازده اجتماعی اقتصادی جزو الزامات اصلی به ثمر رساندن اهداف رشد و توسعه یک کشور به شمار می رود. کشور ایران با 1648195 کیلومتر مربع وسعت یک استثناء نمی باشد و بنابر این توسعه اقتصادی آن بطور جدی به توسعه زیرساخت های ریلی آن بستگی دارد. این مقاله به بررسی تاثیر توسعه حمل و نقل ریلی بر رشد اقتصادی کشور ایران طی سال های 1350 الی 1393 اختصاص دارد. برای تخمین مدل از الگوهای خودرگرسیون برداری استفاده شده است و برای بررسی توسعه حمل و نقل ریلی از فاکتورهای میزان بار برحسب تن کیلومتر، مسافت پیموده شده توسط قطار، تعداد مسافر جابه جا شده توسط بخش حمل و نقل ریلی و گازوییل مصرفی در بخش حمل و نقل ریلی استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد که میزان بار برحسب تن کیلومتر، مسافت پیموده شده توسط قطار و تعداد مسافر جابه جا شده توسط بخش حمل و نقل ریلی تاثیر معنی دار مثبت و گازوییل مصرفی در بخش حمل و نقل ریلی تاثیر معنی داری بر رشد اقتصادی کشور ندارد. این مطالعه با استفاده از نرم افزار EViews انجام شده است.

کلیدواژه ها

حمل و نقل ریلی، رشد اقتصادی، ایران، خود رگرسیون برداری، نرم افزار E-Views

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.