بررسی تطبیقی فقر در شعر عبدالوهاب بیاتی و ایرج میرزا (علمی- پژوهشی)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه ادبیات تطبیقی، دوره: 9، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JCTK-9-16_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن سرباز

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه کردستان

جمیل جعفری

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه کردستان:

حمدیه صحرارو

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی، دانشگاه کردستان

چکیده

عبدالوهاب بیاتی، شاعر معاصر عراقی و ایرج میرزا، شاعر دوره مشروطه ایران، هردو در شرایطی زندگی میکردند که تودههای مردم در فقر و بیچارگی بهسرمیبردند و از فقدان امنیت، ظلم و ستم حاکمان و بیکفایتی آنان در اداره امور جامعه و بی توجهی شان نسبت به اوضاع و احوال زندگی مردم رنج میبردند.هردو شاعر با داشتن دغدغه اجتماعی مشترک، شعر خود را برای بیان دردها و رنج های توده های مردم به کارگرفته و به معضل فقر در جامعه و پیامدهای ناگوار آن پرداخته اند و ضمن اشاره به عوامل و مظاهر فقر در جامعه، از راه های مبارزه با فقر نیز سخن گفته اند. در این پژوهش، تلاش میشود با استفاده روش توصیفی و شیوه تحلیل محتوا، به بررسی تطبیقی پدیده فقر و مهمترین عوامل و مظاهر آن در شعر عبدالوهاب بیاتی و ایرج میرزا پرداخته شود. بررسی شعر دو شاعر در این زمینه، نشان میدهد که هردو شاعر، حاکمان و فقدان آگاهی اجتماعی در میان توده های مردم را به عنوان عوامل فقر و کارگران، کشاورزان، آوارگان و یتیمان را به عنوان مظاهر و جلوه های فقر در جامعه مطرح کردهاند و از دعوت مردم به مبارزه با حاکمان ستمگر و دعوت از حاکمان برای رسیدگی به احوال فقرا، به عنوان مهمترین راه های مبارزه با فقر سخن گفته اند.

کلیدواژه ها

ادبیات تطبیقی، عبدالوهاب بیاتی، ایرج میرزا، فقر.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.