مسولیت مدنی قاضی بر مبنای قانون موضوعه ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارتقاء نظام مسئولیت مدنی در حقوق ایران چالش ها و راهکارها
  • کد COI اختصاصی: NICLS01_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 529
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر خواجه زاده

عضو هیات علمی، گروه حقوق خصوصی ، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

چکیده

وقتی قاضی اشتباها و یا با سوء استفاده از قدرت قانون را به طور نادرست اعمال می نماید حقوق متهم یا اصحاب دعوی مورد عدی قرار می گیرد با وجود اصل مصونیت قضات، در نظام های مختلف حقوقی طی قرن ها مسیولیت مدنی قاضی چندان م ورد توجه قرار نگرفته است. اما با پیشرفت دموکراسی به خصوص توجه به اصل برابری قانونگذاران سعی می کنند تا به تدریج از اصل مصونیت مطلق فاصله گرفته و به طرف مسیولیت مدنی قاضی و یا دولت حرکت نمایند. امروزه در کشورهای غربی قضات در مقابل تعدی از قوانین، علاوه بر مسیولیت انتظامی و کیفری، با مسیولیت مدنی نیز مواجه می باشند که اکثرا خسارت وارده به شهروندان توسط دولت و یا شرکت های بیمه ای جبران می گردد. در حقوق ایران علیرغم پیش بینی موضوع در اصل یکصد و هفتاد وی ک قانون اساسی اشخاص زیان دیده از تصمیمات نادرست قضایی عملا به جبران ضرر و زیان متحمله نایل نمی شوند بررسی این امر با مطالعه اجمالی موضوع در نظام های حقوقی دیگر هدف این مقاله می باشد.

کلیدواژه ها

مسیولیت مدنی، جبران خسارت، تقصیر، خطا، قضاوت، ضمانت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.