احیاء جاده ابریشم و نقش آن در توسعه تجارت بازارهای اسلامی (مسیر تهران - مشهد)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی جغرافیدانان جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICIWG04_125
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3768
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سلمانیان

د

محمدرضا زندمقدم

دکترای ژئوفورمولوژی، استاد یار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

چکیده

راه نخستین و طبیعی ترین وسیله ارتباطی میان انسانها است که بدون آن حرکت و چرخش اقتصادی واجتماعی ممکن و میسر نیست. محققان راه را،آغاز تمدن و مدنیت بشر می دانند. انسان های اولیه با نشانه گذاری در کوه ها و سنگ ها و درختان، مسیرهای باریک و پرپیچ و خم را ایجاد می کردند که با پیدایش و توسعه شهرها، اساس زندگی شهری را دستخوش تغییر وتحولات بسیاری نمود.با تحول جامعه ها و گذر از مرحله ی پیش تاریخی، راهها نیز از حالت ابتدایی در آمدند و هماهنگ با پیشرفت و کارآیی دیگر نهادهای اجتماعی، پیشرفت و تکامل یافتند و در این میان کسانی هم شرق و غرب عالم رادر جست وجوی را ههای تازه ای برای زندگی بهتر کاویدند و با روش هایی متفاوت به دستاوردهای مشترکی نایل شدند که دستمایه قرن ها ارتباط مسالم تآمیز انسان با انسان و انسان با طبیعت شد. و موجب پیدایش راه های طولانی و مهمی شد و آن را چنان هموار کرد که منجر به پیدایش راه های مشهوری چون جاده ابریشم شد. مبادلاتی که در طول راه ابریشم صورت می گرفت عمدتا" اقتصادی بود و به کالاهای کشاورزی، صنعتی، صنایع دستی و معدنی تعلق داشت، اما داد و ستدهای اقوام مختلف، صرفا به این حوزه خاص محدود نمی شد، بلکه تبادلات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز دستاورد این طی طریق طولانی و مداوم بود که هرگز نباید از دید مخفی بماند. شبکه راه های مسیر تهران – مشهد(جاده خراسان) و انطباق آن با جاده ابریشم به عنوان یکی از قدیمی ترین جاده های دنیا و از جاذبه های ارزشمند این منطقه است. در این مقاله سعی شده است با بررسی این مسیر از پیش از تاریخ تا چند قرن گذشته، به بحث در خصوص تبادلات تجاری و روابط اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی آن و همچنین ارائه راهکارهای احیاء جاده ابریشم و تاثیرات آن در جلب جهانگردان بپردازیم. تا مسئولین و برنامه ریزان ملی منطقه ای بتوانند با بهره گیری از آن علاوه بر سود سرشار حاصل از گردشگری با ایجاد اشتغال و توسعه و گسترش تفاهم و تجارت کشورهای اسلامی را فراهم سازند.

کلیدواژه ها

راه ابریشم . تجارت . بازار . کشورهای اسلامی . ایران . اقتصاد . فرهنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.