دیه و پرداخت آن در فقه اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی اندیشه های نوین و خلاق در مدیریت،حسابداری مطالعات حقوقی و اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: ACLAW01_337
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 647
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه حسنی

کارشناس ارشد حقوق خصوصی

چکیده

این مطالعه به بررسی دیه و پرداخت آن در فقه اسلامی پرداخته است. هدف این مطالعه برریس رویکردهای متفاوت به دیه در فقه اسلامی می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی می باشد و برای جمع آوری اطلاعات از رویکرد اسنادی استفاده شده است. یافته ای مطالعه نشان می دهد که دیه در اسلام براساس آیات قرآن استنباط شده است و حدودی مشخص برای حفظ کیان جامعه اسلامی و برقراری نظم دارد. فلسفه دیه براساس خون مسلمان است و ارزش و احترامی که این دین برای خون مسلمان قایل شده است. رویکرد به دیه در نزد فقهای امامیه و اهل سنت کمی متفاوت به نظر می رسد اما در کل این دو رویکرد قصاص و دیه را مجازات هایی می دانند که می توانند با یکدیگر جانشین شوند. فلسفه دیه در کاهش جرایم و همچنین اصل مغفرت در اسلام می باشد. پرداخت دیه در فقه اسلامی براساس استنادات فقهی اهل سنت و امامیه دارای مشابهت های بسیاری می باشد، اما در برخی حالات جزیی با هم تفاوت هایی دارند. یکی از موضوعات بسیار مهم در فقه اسلامی تغلیط دیه در زمان می باشد که می تواند به صفت و سن نیز بستگی داشته باشد و اعتبار پرداخت کننده را مورد ارزیابی قرار دهد.

کلیدواژه ها

پرداخت دیه، قصاص، غلیط دیه، قاعده لایبطل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.