امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه مذاهب خمس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی اندیشه های نوین و خلاق در مدیریت،حسابداری مطالعات حقوقی و اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: ACLAW01_170
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین بهروزی

کارشناس ارشد حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج

چکیده

تاریخچه امر به معروف ونهی از منکر، به پیش از اسلام می رسد؛ آیه 114 سوره مبارکه آل عمران ، 79 سوره مبارکه مایده، پندهای لقمان حکیم به فرزندش، سخن حضرت نوح و حضرت عیسی و لوط درباره قومشان مبین کاربرد امر به معروف و نهی از منکر پیش از اسلام بوده و در اسلام نیز این موضوع مورد توجه است. امر به معروف و نهی از منکر به دلایل عقلی و نقلی وجوب آن به اثبات رسیده است؛ از نظر عقلی به استناد قایده لطف، ضرورت حفظ نظم، لزوم جلوگیری از معصیت، مصلحت جامعه و ضمانتی برای اجرای قانون امر به معروف و نهی از منکر واجب است. دلایل دیگر وجوب امر به معروف و نهی از منکر، آیات شریفه ی قرآن کریم و احادیث منقول از پیامبر(ص) و ایمه (ع) و اجماع فقها، متکلمین، مفسرین و علما و ارباب مذاهب مختلف اسلامی است. مذاهب حنفی، به عنوان قدیمی ترین مذهب فقهی، مالکیه، شافعیه و حنبلیه و امامیه بر کاربرد امر به معروف و نهی از منکر تاکید و شرایط، مراتب و انواع و اقسامی برای آن قایل شده اند. از این رو باید گفت که همه ی اصحاب مذاهب بر وجوب امر به معروف و نهی از منکر اتفاق دارند، اما گاهی اختلافاتی جزعی میانشان نیز هست؛ به عنوان مثال برخی مانند حنفیان و خود مالک بن انس و گروهی از امامیه آن را عینی دانسته و برخی مانند حنبلیان و گروهی از شافعیان و مالکیان و گروهی از امامیه آن را کفایی می دانند. طی فصول پایان نامه از منظر مذاهب حنفیه، مالکیه، شافعیه، حنبلیه و امامیه، مکلف و غیرمکلف در امر به معروف و نهی از منکر، شرایط امر و نهی، مراتب امر و نهی، اندیشه و عمل آنان در امر به معروف و نهی از منکر سخن خواهیم گفت و در بخش پایانی به صورت تطبیقی نکات افتراق و اشتراک آن ها بیان خواهد شد

کلیدواژه ها

امر به معروف و نهی از منکر، امامیه، حنفیه، مالکیه، شافعیه، حنبلیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.