تجربه آموزش غیرمستقیم و اکتشافی مبحث الگوها در ریاضیات ابتدایی به کمک داستان واره های خلاق و پویا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس آموزش و کاربرد ریاضیات
  • کد COI اختصاصی: MATH02_182
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 824
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهد مشهودی

دانشجوی دکتری ریاضی، مدرسه نمونه دولتی شهید مطهری ناحیه یک کرج، خانه ریاضیات کرج

شبنم مومیوند

کارشناس ارشد ریاضی، پژوهشسرای دانش آموزی معلم، دبستان مهبد ناحیه سه کرج، خانه ریاضیات کرج

شیما زهره وند

کارشناس ارشد آموزش ریاضی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، مدرسه دخترانه ابتدایی نفیس ناحیه دو کرج

چکیده

در دوره ابتدایی برای تعمیق اثرگذاری فرآیند آموزشی، تاکید زیادی بر آموزش غیرمستقیم میشود و معمولا از طرح داستانهایی ملموس و قابل تجربه در زندگی روزمره، بیشتر استفاده می گردد. همچنین آموزگاران ابتدایی عموما به ارایه مثالهای ساده و ایجاد فضای پرسش و پاسخ گروهی برای هدایت دانش آموزان به مشارکت در فرآیند یادگیری جمعی بیشتر ترغیب میشوند. به علاوه فرهنگ سازی برای ترویج طرح درسهای تعاملی همسو با تحولات اخیر کتب درسی، میتواند ایده هایی برای تالیف درسنامه های پویاتر و متناسب با هر کلاس در اختیار معلمان قرار دهد، تا جهت اجرا در کلاس یا به عنوان متون خودآموز برای مطالعه مروری دانش آموزان در منزل هنگام انجام تکالیف، مورد استفاده قرار گیرند. در مقاله حاضر نمونه ای از چنین درسنامه هایی مبتنی بر تجربیات آموزشی مولفان با تصاویر مستند ارایه میگردد که در آنها از داستانواره های علمی با شخصیت پردازی های جذاب و طراحی ماجراهایی اکتشافی با حفظ انسجام مطالب برای پرورش تفکر چالشی بهره گرفته شده است. مشاهدات معلمان دیگر هنگام اجرای آزمایشی در کلاس هایشان حاکی از آن بود که آموزش مشارکتی و غیرمستقیم مبتنی بر چنین درسنامه های هدفمندی، علاوه بر رشد انگیزه و بروز استعدادهای فردی در کلاس، بستر مناسبی برای یادگیری اکتشافی در اکثر فراگیران ایجاد نمود، به طوری که بر علاقه مندی به تفکر بر مسیله ها در کلاس، انجام به موقع و باکیفیت تکالیف جلسات بعدی و نتایج ارزشیابی ها، تاثیر مثبتی داشت.

کلیدواژه ها

آموزش غیرمستقیم، داستانواره های علمی، یادگیری اکتشافی، درک شهودی، ریاضیات غیرمدرسهای، حل مسیله، الگوها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.