ضرورت تدوین استانداردها و ضوابط فنی و بهداشتی ملی و بین المللی جهت فراورده های بهداشتی بر پایه فناوری نانو

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH12_263
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 967
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز اکبری

استادیار مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو (FDLRC) و عضو کمیته علمی مشورتی

ربابه موسوی

مدیر پروژه و تحلیلگر ارشد اندیشگاه نانوفناوری وزارت بهداشت

چکیده

فناوری نانو، توانمندی تولید مواد، ابزارها و سیستم های جدید با در دست گرفتن کنترل در سطوح اتمی و ملکولی و استفاده از خواص ویژه آن سطوح است که در حوزه های مختلفی اعم از غذ ا، دارو و تشخیص پزشکی کاربرد دارد . در آیندهای نزدیک درصد بالایی از بازارهای جهانی محصولات مختلف متکی برنانوفناوری خواهد بود . به همین دلیل دولت ها و شرکت های بزرگ و کوچک به دنبال کسب جایگاهی برای خود در این بازارها هستند . فعالیت های علمی و پژوهشی فناوری ن انو در عرصه بهداشت محیط توانسته با به تولید رساندن جاذب های نانومتری که سطح فوق العاده ای را در اختیار قرار می دهند در حذف آلاینده های محیط زیست سهم مؤثری داشته باشند . از خصلت انتخابگری فیلترهای نانو نیز در حذف گونه های مضر در حضور گونه های مفید مشابه استفاده شده است که به عنوان نمونه می توان به رفع آلودگی هوا در محیط های بسته از نظر حذف منواکسید کربن در حضور دی اکسید کربن اشاره کرد . روند سرمایه گذاری ها و آمارهای بکارگیری نانومواد نیز حاکی از کاهش 10 درصدی مصرف انرژی در دهه اول قرن حاضر است که ارزش این مقدار انرژی ده میلیارد دلار برآورد شده است . بدنبال مصرف کمتر انرژی و کاهش شیب مصرف سوخت های فسیلی شاهد کاهش آلودگی های محیطی خواهیم بود . با گسترده تر شدن روند مصرف نانو مواد در رفع آلودگی های آب، خاک، هوا و تصفیه آب، فاضلاب و پساب های صنعتی شاهد روند رو به گست رش وارد شدن نانو مواد به محیط زیست هستیم که تدوین استانداردها و ضوابط فنی و بهداشتی مربوطه ضروری است . از اینرو با توجه به ریسک های مطرح شده برای تماس افراد با نانو مواد، کمیته بین المللی استانداردسازی فناوری نانو با مشارکت مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در ستاد توسعه فناوری نانو استانداردهایی در این زمینه تدوین نموده و در حال توسعه آنهاست . کمیته علمی - شورتی محصولات نانوپزشکی نیز در وزارت بهداشت متولی تدوین ضوابط فنی و بهداشتی برای فراورده های بهداشتی بر پایه فناوری نانو می باشد که بهره گیری از دیدگا ههای متخصصین بهداشت محیط می تواند در تدوین هرچه بهتر این ضوابط مفید باشد.

کلیدواژه ها

فناوری نانو، ضوابط فنی و بهداشتی، نانو ذرات، استانداردسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.