مقایسه انواع کیت های کلرسنج از نوع چشمی و دیجیتال با اسپکتروفتومتر 5000 DR به عنوان مرجع از نظر پارامترهای دقت و محدوده سنجش کلر

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH12_241
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7922
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا موسویان

کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت استان

اطهر افلاکیان

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست مرکز بهداشت شماره ۲ اصفهان

رویا عطایی

کاردان بهداشت محیط مرکز بهداشت استان

حسین صفاری

کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت استان

چکیده

آبیکی از ابتدائی ترین و اساسی ترین نیاز موجودات زنده روی زمین است و بدون آن ادامه زندگی غیرممکن است . در طول تاریخ مقدار و کیفیت آبی که در دسترس انسانها قرار داشته عامل حیاتی در تعیین سطح آسایش آنها بوده است . آلودگی آب و عدم وجود بهسازی محیط علت بسیاری از بیماریهای مرتبط با آب در کشورهای در حال توسعه است . از دست دادن آب بدن ناشی از اسهالها که در نتیجه استفاده از آب آلوده و نداشتن شرایط بهداشتی محیط حادث می شود، عامل مرگ و میر1/7 میلیون بچه در طول سال در دنیا می باشد . گندزدایی آب با بیماریهای منتقله از آب نسبت معکوس دارد بطوریکه آب های خام ضدعفونی نشده می تواند عامل بروز اپیدمی بیماری وبایا سایر بیماریهای اسهالی گردد.کلرزنی متداولترین روش گندزدایی آب است . استفاده از کلر و ترکیبات مختلف آن از زمان گذشته متداول بوده و در ایران رسما " در سال 1331 در شهر شیراز اولین استفاده کلر همزمان با شروع بکار تصفیه خانه این شهر آغاز گردید . استفاده از کلر و ترکیبات آن در حال حاضر عامل اصلی گندزدایی آب آشامیدنی در تمام شهرهای کشور می باشد . کلرسنجی به روش رنگ سنجی ، مرسوم ترین روش اندازه گیری کلرباقیمانده می باشد . اساس این روش عبارت است ازاضافه کردن نوعی ماده معرف به نام DPD به آب حاوی کلر و درپی آن اندازه گیری مقدار غلظت کلربا توجه به تغییررنگ آب که متمایل به ارغوانی می شود و بر اساس رنگ ایجاد شده میزان کلرباقیمانده آب اندازه گیری می گردد . کلرسنجی با استفاده از رنگ سنجی به دو شکل امکان پذیر بوده و بنابراین دو نوع دستگاه کلرسنج مورد استفاده قرار می گیرد .بطور کلی دستگاههای کلرسنج استفاده کننده از تکنیک رنگ سنجی به دو دسته تقسیم می شوند. - کلرسنج های چشمی - کلرسنج های الکترونیکی ( دیجیتالی ) امروزه انواع متنوعی از کیت های کلرسنج چشمی و الکترونیک در بازار موجود می باشد که شرکتهای تولید کننده این نوع دستگاهها، خصوصیات مختلفی را برای دستگاههای خود ایجاد کرده اند . با توجه به اهمیت صحت و دقت کلرسنجی و محدوده سنجش کلر جهت مصارف بهداشتی و شرب و تأثیر آن بر امر بهداشت و سلامت مصرف کنندگان توجه به پارامترهای فوق در این دستگاهها بسیار مهم و ضروری است . از این رو در این بررسی دقت و محدوده سنجش کلر را درتعدادی از کلرسنج های چشمی و دیجیتالی با دستگاه اسپکتروفتومتر DR5000 به عنوان مرجع مقایسه نمودیم نتیجه این بررسی نشان داد مقادیر اندازه گیری شده به وسیله کیت های کلرسنج چشمی کیمیاگران و کالری دیسک پالین تست همچنین کلرسنج دیجیتال پرتابل دو پارامتر هک از دقت بالاتری نسبت به سایر کلرسنج های موجود برخوردار می باشد.

کلیدواژه ها

کلرسنج چشمی ، کلرسنج دیجیتالی ، دقت و محدوده سنجش ,DR5000

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.