بررسی میزان غلظت سرب و کادمیوم در مزارع سبزی گرگان در سال 1387

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH12_214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف دادبان شهامت

کارشناس ارشد بهداشت محیط و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان

علی شهریاری

کارشناس ارشد بهداشت محیط و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان

هادی رحیم زاده

کارشناس ارشد بهداشت محیط و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان

محمدهادی مهدی نژاد

دکتری بهداشت محیط و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گلستان

چکیده

سرب و کادمیوم در ترکیبات گوناگون در آب و خاک موجود می باشند که مقادیر اضافی این عناصر در آب و خاک سبب جذب بیشتر توسط سبزی ها می گردند. هر دو عنصر دارای خاصیت تجمعی در بافت ها بوده و تجمع و سمیت، در صورتی که در مقادیر بیش ازحد مجاز در هفته جذب گردد، اتفاق می افتد. روش تحقیق : در این تحقیق سبزی های اسفناج، شاهی و تربچه برای مقایسه شدت جذب و غلظت عناصر کادمیوم و سرب مورد بررسی قرار گرفتند . نمونه های آب و سبزی از پنج منطقه شمالی سبزی کاری گر گان به مدت 4 ماه متوالی در پائیز سال 1387 ، برداشت و به روش هضم خشک با دستگاه پلاروگراف 797VAComputrace ساخت سوئیس اندازه گیری شدند. میزان کادمیوم در اسفناج، شاهی و تربچه به ترتیب صفر ، 0/085 و 1/56 و برای سرب نیز 51/21 ، 40/13 و 87/27 انداز ه گیری شد . میزان کادمیوم در آب آبیاری در حد قابل تشخیص نمی باشد ولی میزان غلظت سرب آن 26/75 میکروگرم در لیتر اندازه گیری شد که در تمام مناطق زیر حد استاندارد می باشد . به طور کلی بین میانگین غلظت کادمیوم اسفناج و شاهی اختلاف معنی دار وجود ندارد (P< 0.05) و لی بین میانگین غلظت کادمیوم تربچه با اسفناج و تربچه با شاهی اختلاف معنی دار وجود دارد . بنابراین بیشترین غلظت کادمیوم در سبزیجات مربوط به تربچه می باشد . به طور کلی بین میانگین غلظت سرب هر 3 نوع سبزی اختلاف معنی دار وجود دارد و بیشترین غلظت سرب در سبزیجات به ترتیب تربچه ، اسفناج و شاهی می باشد. بحث و نتیجه گیری : میزان سرب و کادمیوم در سبزی ها زیر حد مجاز قرار داشتند ، به صورتی که میزان موجود در سبزی ها قابل مقایسه با حدود مجاز در سبزی نبود

کلیدواژه ها

سبزی ، سرب، کادمیوم ، گرگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.